Rovåglar i Skottland, måskontroll på skotskt vis

Stonehaven är en underbar liten småstad strax söder om Aberdeen. Den ligger alldeles vid havet och kan stoltsera med både slottsruin (ett av mina favoritslott) hamn, strandpromenad och godaste både glassen och fish and chipsen norr om Edinburgh. 
En fin dag är det alltid massor av folk vid hamnen och kön till Aunty Bettys glasskiosk är alltid ringlande lång. Dock så finns ett problem. Nämligen alla måsar som har förstått att här finns gott om mat att hämta. Måsarna här är enormt stora och orädda och lite argsinta, dessutom händer det tydligen inte bara mig och mitt sällskap utan även andra att en mås ibland kommer och helt fräckt norpar mat ur handen på en eller ännu värre, att måsskit landar i den nyinhandlade glassen…. Japp, det har hänt oss! 
Men nu är hjälp på väg! Hökarna Skye och Mull, uppkallade efter kända skotska öar, har tillsammans med sina skötare blivit stationerade i Stonehaven under hela augusti månad. De ska patrullera gatorna och strandpromenaden där problemet är som värst. Hökarna kommer inte att skada måsarna (måsarna är faktiskt skyddade under Wildlife and Countryside Act) utan själva närvaron av hökarna kommer förhoppningsvis att skrämma iväg måsarna. Ovanligt många måsar har kläckts i år, man hoppas att de kommer att flytta längre norrut längs kusten men vill påskynda processen.

Picture

Foto från dagstidningen.

Share

You may also like...