Reseguide till Stonehaven, Skottland

En reseguide till Stonehaven: Det sägs ofta skämtsamt att det bästa med Aberdeen är Stonehaven. Det är ungefär som att säga att det bästa med Stockholm är Uppsala eller nåt liknande. Men det ligger kanske mer sanningn i det än vad många aberdonier vill erkänna. Visst finns det smultronställen i Aberdeen, men de är inte lika självlysande och lätta att hitta som många andra guldkorn i Skottland. Man får gräva lite djupare bara.

Men detta ska alltså handla om Stonehaven, den lilla oasen (haven) just söder om Aberdeen. Det tar inte mer än 10 minuter att köra hit och det är väl därför så många flockas här en solig dag.

Den första glimten av samhället får man redan från motorvägen och när man sen svänger av ner mot Stonehaven ser man hela den lilla stan ligga framför sig. Det lilla centrumet, havet precis bakom, hamnområdet, strandpromenaden och så Dunnottar Castle längre bort. Det man inte ser är den lilla båthamnen som gömmer sig bakom viken.

Stonehaven, skottland, reseguide skottland,

Pubar och kafeer som har utsikt över hamnen.

Väl nere i samhället börjar du med att ta en titt i det lilla centrumet. Det är inte stort med här finns ett mindre antal butiker och kafeer. Känner du för nåt ätbart på direkten besöker du Robertssons kafe och bageri som är en favorit bland lokalbefolkningen. Här serverar en svärm av tanter iförda hatt och uniform, som för tanken till 50-talet,  stovies med rödbetor och havrekex till hungriga gäster.

Ta med dig din portion stovies, (en skotsk varaint på sjömansbiff) bakom kafeet där havet ligger och skvalpar framför dig. Akta dig dock för de närgångna måsarna som är både orädda och sugna på lunch. Faktum är att kommunen på alla möjliga sätt försökt att  stonehavenbesökarna från de respektingivande fåglarna. Nu sist genom att anställa ett antal hökar som flög i patruller över hamnområdet för att införa ordning. Måsarna är nämligen fridlysta och måste skrämmas iväg snarare än avlivas.

Kön kanske avskräcker dig om det är en fin dag men det är ett måste att köpa en glass från Aunty Bettys. Den skotskgjorda glassen är utan tvekan bäst i landet! Själva affären är precis så som en godisaffär ska vara, gammeldags charmig och med stora fat av läckerheter på diskarna. Med glassen i handen styr du kosan mot den lilla båthamnen lite längre bort. Här finns en minisandstrand, fiskåbåtar, ett litet pyttemuseum, kafeer, pubar och bed and breakfasts. Det här är enligt mig den finaste delen av småstaden. Slå dig ner på en bänk och lyssna på vågskvalpet och se på när fiskebåtarna tuffar ut till havs.

Stonehaven, skottland, reseguide skottland,

Stonehavens hamn.

Den mäktiga slottsruinen Dunnottar

När du vilat orkar du med en vandring upp till Dunnottars slott. På vägen dit får du se magninfika vyer över Nordsjön, klipporna och själva slottsruinen. Och väl där spenderar du en timme eller så med att utforska det här spännande slottet.

stonehaven, reseguide, skotsk reseguide,

Vackra vyer vid kusten.

Ta bussen eller gå ner till centrum igen för nu är det dags för middag. Fråga vilken skotte som helst så får du veta att allt annat än fish and chips är otänkbart till middag efter en dag vid havet. Det finns flera ställen att välja på men du väjer The Square på torget. För här får man världens godaste fish and chips with a twist. Det här ett av två ställen jag har besökt som har något annat än traditionell fish and chips. Skottarna gillar sin tradition. Men Spicy Fish från The Square är verkligen en hit. Om du inte känner att du fått i dig nog med friterad mat för en dag provar du på den världs(ö)kända efterrätten friterad Mars. Den uppfanns här i Stonehaven.

Dunnottar castle, reseguide till skottland,

Slottsruinen Dunnottar,

Ja, och där någonstans avrundar vi dagen i Stoney, som stället kallas i folkmun. Förhoppningsvis gillade du denna lilla reseguide och känner att du fått ut mesta möjliga av Stonehaven, Aberdeenshires pärla.

Reseguide till Edinburgh hittar du här!

Och här kan du se fler bilder på Stonehavens spekatkulära slottsruin Dunnottar Castle.

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...