Resa till Skottland utan att flyga

Går det att ta sig från Sverige till Skottland utan att flyga? I så fall hur? Och är det praktiskt genomförbart?

Tåg och färja. Tyvärr har ju färjerutten mellan Göteborg och Newcastle upphört efter nästan 140 år men det går fortfarande en färja från Amsterdam till Newcastle. Ta snabbtåget från Sverige till Köpenhamn och sen vidare till Hamburg och Amsterdam. Sammanlagd restid mellan Köpenhamn och Amsterdam är ca 10 timmar. I Amsterdam tar du färjan över natten till Newcastele och väl där är du bara en timmes bilväg från Skottland.

Tåg blir mer och mer populärt som alternativ till flyget

Tåg. Vill du undvika färja tar du tåget hela vägen! Nämligen från Sverige till Köpenhamn, Hamburg, Köln, Bryssel och tunneln till London för vidare färd mot Skottland. Resrutt, kostnad och operatörer samt tider och avgångar hittar du enkelt presenterat här. Du kan ju naturligtvis också köra den här sträckan lika väl men då gärna i en välfylld bil förstås.

Mest färja. Älskar du att åka färja tar du båten från Göteborg till Kiel, därifrån tar du dig på 5 till 6 timmar med bil eller tåg till Amsterdam och tar nattbåten till Newcastle. Väl framme i Newcastle är det som sagt bara en kortare körtur innan du är i Skottland.

Slow travel är det nya svarta och även om man hade önskat det så är det inte alltid det är praktiskt att resa på hästryggen. Det finns dock andra alternativ till att flyga…

Fördelarna med att inte flyga är förutom att det är mer miljövänligt också att du får tilfälle att se andra ställen som du inte skulle ha besökt om du flugit. Kanske passar du på att stanna till i olika städer och länder på vägen till Skottland, tar några dagar i London eller ser mer av södra Skottland som annars lätt blir bortprioriterat.

Några allmänna tips för mer miljövänligt resande.

  1. Res på färre men tidsmässigt längre resor hellre än många korta weekedresor etc.
  2. Om du ska flyga, flyg så direkt som möjligt med så få mellanlandningar som möjligt och ta tåget så långt som möjligt. (Exempelvis om du ska från Stockholm till Aberdeen flyger du till Edinburgh och tar tåg till Aberdeen hellre än att flyga Stockholm Amsterdam Aberdeen.)
  3. Ta inte för givet att andra ressätt är mycket bättre, gör din läxa och ta reda på vad just det resbolag du tänker dig använda gör för miljön. (En del färjor är lika dåliga för miljön som flyg medan andra är betydligt bättre.)

Share

You may also like...