Rapport från lockdown och virtuella turer

Här kommer en rapport från lockdown och tips på virtuella turer att uppleva hemifrån hängmattan.

Växtlighet har börjat ta över Edinburghs turistattraktioner rapporterar The Scotsman, och räv har setts inne på centralstationen och hjort på shoppinggatan. Fler igelkottar än vanligt har också setts och man tror att det beror på att färre blir trafikdödade.

Den kända  skotske författaren Peter May skrev för några år sen en roman som handlade om ett UK i lockdown. Den publicerades dock aldrig eftersom att förlaget ansåg den extremt overklig och orealistisk. Nu har den gått till tryck…

Jäst har varit en bristvara i affärerna sen lockdown började. Lindores Abbeys destilleri insåg att jästen som är en biprodukt i whiskytillverkning skulle komma allmänheten väl till pass och har erbjudit burkar med lyxvaran gratis till boende i området. Andra bryggerier och destillerier har ställt om produktionen från alkoholhaltiga drycker till handsprit.

Redan den första dagen av lockdown märktes en halvering av luftföroreningarna i Edinburgh.

Inga frisörsalonger har varit öppna på ca 3 månader så de flesta skottar har anlagt nya längre frisyrer. En del har fallit offer för “the covid cut” när en familjmedlem gett sig på att försöka åtgärda problemet och en svart marknad för frisörer har i takt med skottarnas hår växt fram.

Just nu är det tillåtet att träffa två andra hushåll om dagen utomhus om man håller 2 meters avstånd. Dock max 8 personer totalt.  Från och med den här veckan får man till och med gå in för att låna toaletten om det skulle behövas, vilket inte har varit tillåtet hittills.

Virtuella turer har poppat upp som svampar ur marken och här kommer ett urval av de bästa:

Surgeons Hall museum har jag skrivit om här  och de erbjuder nu en virtuell tur. Inte för den äckelmagade men det är en lika delar faschinerande som läskig tur.

Visit Scotland har en VR app där du kan besöka Skottland i ditt eget vardagsrum . Ladda ner Scotland VR App från Google Play eller App Store.

Flera destillerier erbjuder riktigt bra 360 graders virtuella turer.

Glenturrets/Famous Grouse virtuella tur

Här har jag skrivit om mitt besök på destilleriet

Laphroaig har inkluderat Islays landskap och torvmossar  i sin virtuella tur av destilleriet

Taliskers virtuella tur via Google Maps kan du besöka nedan.

Share

You may also like...