Polarpriset 2015 och Skottland: Döva Dame Evelyn Glennie, slagverkare och skotsk polarpristagare kommenterar priset

Skotska Dame Evelyn Glennie från vår grannby Methlick, har fått sälla sig till den ärade skara musiker som vunnit ett polarpris. Tidigare idag stod det nämligen klart att skotten Evelyn (tillsammans med Emmylou Harris) får motta 2015 års “musikaliska nobelpris”.
Evelyn föddes 1965 och bodde med sin familj på en bondgård i Aberdeenshire, samma bondgård i Methlick som tyvärr brann upp under inspelningen av hennes film Touch the Sound, från 2004. Redan som 12 åring blev hon döv men hon hävdar att hon har lärt sig “höra” med andra delar av kroppen och uppträder ofta barfota pga att hon ska kunna känna av vibrationerna på bästa sätt.
Inte helt oväntat spelar hon också säckpipa och har sitt alldeles egna tartan, skotskrutiga klanmönster, kallat “The Rythms of Evelyn Glennie”
Det kan hända att du både hört och sett Evelyn utan att tänka på det för hon har samarbetat med många artister genom åren, bl a Björk, och hon uppträdde också på invigningen av OS 2012. Under 2003 förekom hon ofta i pressen här i Skottland och hela Storbritannien av en annan anledning, skilsmässan från hennes make pga hennes vida omtalade affär med dirigenten Leonard Slatkin.Evelyn har vunnit ett flertal tunga priser, bl a årets skotska kvinna på 80-talet och årtiondets skotska kvinna på 90-talet.

Jag hade turen att få ett par minuter av hennes tid mitt i allt ståhej och då passade jag på att fråga hur hon rankar Polarpriset jämfört med alla andra priser hon vunnit och saker hon varit med om i sin långa karriär. Hon svarade bl a att hon tycker att Polarpriset är speciellt därför att det spänner över alla musikgenres och inte bara hennes hörn av musikindustrin. Ett erkännande av klass för en annars lite bortglömd del av musikvärlden.
Jag hann också gratulera henne och önska henne en trevlig vistelse i Sverige i juni, innan det var dags för henne att svara på andras frågor.

                                                                              Invigning med bra vibrationer

Mer om skotsk musik:

Aviciis Wake Me Up, sjungen på gaeliska
Loch Lommond- skotte på puben sjuger framför brasan
Kultbandet The Proclaimers sjunger “500 miles”

Share

You may also like...