Pensionär med 10 yrken, att leva, och överleva på en avlägsen skotsk ö

Om man ska bo på en avlägsen ö i Skottland, med 50 invånare, gäller det att ha många talanger för att klara sig så bra som möjligt. Billy Muir är pensionär på ön North Ronaldsay och har minst 10 yrken.

“Det är en vacker plats att bo på” säger Billy i filmklippet där han berättar om några av alla jobbroller han fyller på ön. “Särskilt på sommarnen när vädret är bra. Det finns ingen kriminalitet, man behöver inte låsa dörren eller bilen. Så det är ett perfekt ställe att bo på. Jag har bott här hela livet och är gift och har två döttrar. Jag har ett antal jobb. Jag är bland annat fyrvaktare. Det har jag varit i 47 år. Jag är också deltidsbrandman på flygfältet och jobbar även på räddningstjänsten. Sen har jag ett croft, (småskaligt lantbruk, torp med djur, i skotska högländerna). Sen tar jag mig an olika byggjobb.”

På ön finns, som Billy nämner i klippet, en unik fårras som bor bakom en mur och livnär sig endast på sjögräs, läs mer om den här. 

North Ronaldsays unika får

Värt att nämna om ön är också, som jag skrev på min nyhetssida, att ön har en skola. Varför är detta så märkvärdigt kan man undra. Jo därför att skolans enda elev gick ut nu i våras, men den lilla petitessen gör inte att skolan läggs ner utan den finns kvar och väntar in eventuella nya elever…

Share

You may also like...