Pennan

Byn Pennan i nordöstra Skottland är känd för två saker. Dels hur byn är utformad med en enda lång rad av söta små stugor inklämda mellan den brusande Nordsjön och en brant klippa. Dels för filmen ”Local Hero- Byns Hjälte” som spelades in här 1983.  (Telefonkiosken som syns i filmen har blivit en riktig kändis och det är synd att man inte tagit mer hand om den. Numer saknas dörren och telefonkiosken är hårt åtgången av väder och vind. Det enda som påminner besökarna om filmen är en gammal filmaffish på en anslagstavla.)

I övrigt är byn otroligt pittoresk och har en vidunderlig utsikt. Dock är den väldigt utsatt för väder och vind och vågorna slår ofta in nära husen. Förutom bostadshusen finns här Pennan Inn, ett värdshus som serverar mat från olika lokala matproducenter och fisken i husets “fish and chips” kommer från fiskebåtarna i närheten. 

Pennan har två ”systerbyar” inte långt härifrån. Gardenstown och Crovie som jag skrivit om här är uppbyggda på samma sätt med en enda rad av hus just vid havskanten. Byarna bygdes på 1800 talet som bostäder åt fiskare och deras familjer. 
                                                                                                                                       
                                                                                                                                                (Utdrag från mitt gästinlägg på Travellink)

You may also like...