På tur i Norge med Elisabeth

Idag har vi besök från Norge här i bloggen. Det är Elisabeth från bloggen Globetrotterelisa som tar oss med på tur i nordvästra Norge och det blir både lunnefåglar och övernattning i fyrvaktarbostad! Det skulle jag inte tacka nej till, låter som ett äventyr helt i min smak! Här kommer Elisabeths inlägg:

Nå vet jeg jo egentlig ikke om det er helt sant, men min første tanke da jeg så den vakre naturen på øya Runde, var at dette minnet meg fryktelig om Skottland ut ifra bilder jeg har sett. Så mens du kanskje (som meg) drømmer om å dra til Skottland, kan muligens denne turen på en av Norges vakre øyer hjelpe deg litt på veien?

Foto: Elisabeth Eriksen

Foto: Elisabeth Eriksen

Er du ute etter en litt annerledes overnatting? Et sted med vill natur og rikt fugleliv? Et sted der bølgene slår hardt inn mot klippene og det lukter friskt av saltvann? Da er øya Runde og overnatting i den gamle fyrvokterboligen på Runde Fyr et godt tips.

Runde Fyr ligger på øya Runde i Herøy kommune på Sunnmøre, nordvest i Norge. Bare bilveien ut er en opplevelse i seg selv. Det er smale veier som svinger seg fra holme til holme. Det er et par flotte bruer du må over, og de er så smale at det kun er plass til å passere hverandre på toppen av brua. Jeg kjører så langt inn som det er mulig å kjøre, og parkerer i Goksøyr. Ved et rask overblikk kan jeg se i overkant av 20 hus, hvorvidt de er bebodd alle sammen, vet jeg ikke, men det er faktisk fortsatt folk som bor her ute, uten en eneste butikk, bensinstasjon eller noe annet form for næring.

Foto: Elisabeth Eriksen

Foto: Elisabeth Eriksen

De aller fleste kommer hit for å besøke fuglefjellet som ligger på vestsiden av Rundefjellet – fjellet som ligger bak Goksøyr. Fuglefjellet på Runde er det sydligste i Norge og det mest artsrike sjøfuglstedet vi har i Norge. Her skal det være ca 500.000 fugler, og blant disse er det lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi.

Turen inn til fyret starter rett opp og jeg går en stund før det flater ut. Ca halvveis kommer jeg til et utsiktspunkt hvor man kan se fyret. Og det er vakkert! Beregn ca 1,5 time på turen inn til fyret. Da har du tid til både en pust i bakken og flere fotostopp.

Etter hvert kommer nedstigningen til fyret. Det er minst like bratt som oppstigningen og utsikten er uslåelig! Under oss ser vi fyret og fyrvokterboligen. For et fantastisk sted å overnatte!

Foto: Elisabeth Eriksen

Foto: Elisabeth Eriksen

Pass på å legg inn litt tid til å besøke fuglefjellet. Det innebærer at du må opp igjen den bratte kneika, men uten sekk på ryggen, så går turen lett som en lek. Det tar i underkant av 1 time å gå fra fyret til fuglefjellet. Vel fremme ser du de morsomme lundefuglene overalt. De flyr som små vingedrakt-miniatyrer rundt omkring, og de er heller ikke så veldig skvetne av seg. Er du heldig kan du knipse mange fine bilder av de på nært hold.

Foto: Elisabeth Eriksen

Foto: Elisabeth Eriksen

Det er åpen og farlig sjø rundt Runde. Et nederlandsk handelsskip gikk på grunn rett utenfor Runde i 1725, og dette var en av grunnene til at fyret ble bygget her. I 1767 sto det ferdig som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes. Dagens fyr er fra 1935 og er ett av 80 fyr som er fredet. Det ble driftet helt til 2002, da det ble automatisert og den siste fyrvokteren kunne flytte ut. I dag er det Ålesund-Sunnmøre Turistforening som drifter fyrvokterboligen. Du trenger ikke bestille overnatting på forhånd for å kunne overnatte her, men du må ha turistforeningens nøkkel for å få tilgang. Fyrvokterboligen er åpen for overnatting hele året.

For mer informasjon, les mer på ut.no.

 

Tack Elisbeth för att vi fick följa med! Om du vill läsa mer om Elisabeths äventyr både i Norge och på alla hennes spännande resor världen över, kan du läsa hennes blogg här!

Share

You may also like...