På skattjakt i Skottland

Historiens vingslag blir aldrig så levande som när kvarlevor från en svunnen tid hittas. Man skulle kunna tänka sig att det mesta som kan hittas har hittats vid det här laget men det finns fortfarande stor chans att hitta historiska skatter i den skotska myllan. Här är några exempel från senare tid:

Enligt en lokal legend ska Skottlands så kallade nationalhjälte William Wallace (1270-1305) spenderat en natt i augusti 1305  fastkedjad vid ett träd i Port Glasgow. Dagen efter blev han förd av engelska trupper söderöver för att hängas anklagad för landsförräderi. Kedjan blev dock kvar runt trädet. Detta är alltså vad legenden säger. Två lokalbor beslöt sig förra året för att försöka hitta detta träd nu 700 år senare…  De fick ledtrådar i en tidningsartikel från 1962 där det stod om en besläktad Willaim Wallacelegend. Det trädet skulle vara beläget där det nu står en kyrka. De gjorde efterforskningar på Facebook, (var annars gör man efterforskningar idag..) och fick tips om att trädet hade blåst ner i en storm 1995 men fanns nu på ett gammalt repslageri dit en man tagit det för att förhindra att det skulle förstöras. När deckarduon kom dit för att se på trädet sa mannen att han alltid vetat att det tills slut skulle komma någon och leta efter det. Man kallade in en expert för att åldersbestämma trädet och det var under hennes besök som man fann en ännu äldre del av trädet i undervegetationen där trädet stått. I den delen av trädet fann man också en kedja. Självklart är det omöjligt att kedjan är från 1300 talet, snarare från sent 1800 tal eller tidigt 1900 tal, men legenden sa att varje gång kedjan ruttnade bort ersatte lokalborna den med en ny. Experten sa att den äldre delen av trädet skulle ha varit flera hundra år gammal redan på 1700 talet vilket så klart gav mer glöd på elden åt de som tror att detta verkligen är ett träd förknippat med Wallace.

William wallaceträdet…? Foto Cha Halliday

Fler fynd från senare tid:

En kula från en av de första skotten som sköts i jakobitupproret 1745 hittad i Lochaber.

I oktober hittade en pojke ett mynt från 1500 talet vid Castle Fraser vid en utgrävning där allmänheten fick hjälpa till.

En annan sak som hittats på Castle Frasers ägor är en unik karta från 1700 talet. Den hittades i en skorsten i en av stugorna på slottets mark och har nu restaurerats och förts tillbaka till slottet. 

I början av november hittade några vägarbetare i Perth en stenristning från pikternas tid. (Pikterna levde i Skottland innan skottarna så att säga, från senantiken till tidig medeltid)

För ett par år sen hittades en internationellt signifikant romersk silverskatt av en tonåring med en metalldetektor i Fife.

Om du själv är sugen på att leta historiska fynd kan jag rekommendera att leta whiskyflaskor som gömdes på Eriskay under 40 talet efter att ett skepp förlist utanför ön. Då och då dyker det fortfarande upp flaskor som gömts och glömts bort för länge sen.

Eller så kan du leta den jakobitskatt som sägs vara gömd vid Loch Arkaig…

 

En kula från jakobitupproret 1745 Foto Paul Macdonald

 

 

Share

You may also like...