Övergivna platser ; skotska ön Stroma

Är du också faschinerad av övergivna platser? Det är jag! Platser som blivit övergivna plötsligt och sen stått och förfallit i åratal. Man får en sån speciell känsla när man besöker de här ställena. Det är så genuint, inget är tillrättalagt.

Övergivna platser , Stroma Foto: Wiki

En sån plats är den lilla ön Stroma i nordöstra Skottland. Här bodde 375 personer i början av 1900 talet. Men sen 1962 har den här ön varit obebodd. Dock finns tydliga tecken på ett en gång myllrande byliv, med både affär och skola, kvar. Längs huvudgatan står stugor och hus i olika grader av förfall. En illa åtgången röd telefonkiosk, en gammal kyrka med krashade fönster… I en av stugorna ligger en gammal symaskin på golvet. I en annan står en gammal byrå med några plåtburkar på. Öborna överlevde på sina torp, eller crofts som de kallas i Skottland, på fiske och, sägs det, genom att plundra ett och annat av de skepp som med jämna mellanrum sjönk utanför ön i hårt väder.

När ön blev öde visste ägaren inte vad han skulle göra med den. Ett tag verkade det som att det skulle bli ett nudistsamhälle men de planerna blev aldrig verklighet. Ingen verkade intresserad av att köpa ön så den desperata ägaren erbjöd ön som ett pris i en amerikansk tvfrågetävling. Men innan det hann bli av köpte den nuvarande ägaren William Simpson ön på vinst och förlust. Han är född på ön och den första från ön att ha tagit körkort samt den sista att använda öns vägar. Numer har djur och natur tagit över ön. Den används som bete för får och många fåglar har funnit en fristad här. William kan om man har tur ta med en över till ön om man skulle vara intresserad av att besöka den.

Ett skotskt band som besökte ön för att ta några foton hittade en gammal orgel i en av stugorna. De satte genast igång att jamma och resultatet blev en musikvideo som du kan se och höra här.

Neon Waltz – Heavy Heartless (Stroma School House Session)

Källa BBC

 

Läs mer: Skottlands hemliga kallakrigetbunker! Kalla kårar utlovas. 

Share

You may also like...