Blackness Castle – skeppet som aldrig seglade

När man närmar sig Blackness Castle känns det som att närma sig medetiden. Inte att undra på att det har figurerat i både filmer och tv-serier såsom Hamlet, The Bruce, Ivanhoe och nu senast Outlander. Slottet  ligger bara en sisodär 20 minuter från edinburghbroarna, i stort sett ute i vattnet, och det tillsammans med utformningen och den medeltida känslan gör att detta nu är ett av mina topp tre, hittills besökta slott, i Skottland.

outlander

Slottet från 1400 talet har tjänat som både fängelse och ammunitionsförråd i olika omgångar, senast under första världskriget. Numer ägs slottet av Historic Environment Scotland och är öppet för allmänheten året runt.

Vi var där en eftermiddag i december och solen höll just på att gå ner vilket gjorde det ännu mer stämmningsfullt. Slottet är mestadels en ruin men en del av det är forfarande under tak och bl a finns det en stor festsal med stor ljuskrona i taket där man kan tänka sig att många gästabud och fester hållits genom århundrandena, och fortfarande gör vad jag förstår.

Det finns gångar och skrymslen överallt, inte många räta vinklar vilket gör det intressant att utforska alla utrymmen. En lång brygga leder ut i havet och från den får man en av de bästa vyerna av slottet i sin helhet.

P g a det utsatta läget blåser det ofta här så ett tips är att klä på sig ordentligt om man besöker på vintern, man vill inte behöva avbryta utforskningen av slottet pga blåfrusna händer och öron 🙂

Slottet ligger några km väster om Edinburghbroarna, söder om älven. Man ser alla tre generationer av broar, både den gamla fina röda järnvägsbron längst bort, bilbron från 70 talet som snart ska tas ur bruk och den nya bron som håller på att färdigställas as we speak.

Pga slottsmurens båtformade utseende och att det i stort sett liggger i vattnet kallas Blackness Castle  för skeppet som aldrig seglade.

Blackness Castle har figurerat i filmer och tv serier såsom Hamlet, Ivanhoe och Outlander

 

Öppettider:

1 apr till 30 sep, måndag till söndag 9.30 till 17.30

1 okt till 31 mar fredag till onsdag (stängt torsdagar och fredagar) 10.00 till 16.00

Inträde: £ 5.50 (gratis om man är medlem i Historic Environment Scotland)

Share

You may also like...