Filminspelning i Skottland, behind the scenes, bts, Outlander season 3

Skottland är en populär inspelningsplats för filmer och tv serier och det är inte ovanligt att man ser kamerateam, programledare och skådisar som är ute och spelar in material. I fredags var det inspelning av ett kostymdrama  i centrala Edinburgh. ( Outlander säsong tre ) Det var intressant att se hur det går till bakom kulisserna. Jag har aldrig tänkt på hur mycket jobb och planerande det ligger bakom ett avsnitt av vilken serie som helst och säkert ännu mer om det är en serie som utspelar sig för länge sen. Man ser det på 40 minuter och tänker inte så mycket mer på det men oj vad mycket som ska klaffa.

outlander season 3 behind the scenes 2017

Film i görningen. Så mycket som ska fixas innan en inspelning kan dra i gång. Den här gången var det Outlander säsong 3 som spelades in i Edinburgh. Outlander BTS season 3

Som kan ses på klippet nedan så hade Bakehouse Close, en av alla gränder på Royal Mile, Edinburghs gamla stan, stängts av med stängsel och vakter i orangea västar hade placerats ut. Bredvid parlamentsbyggnaden längre ner hade man parkerat alla dussintals lastbilar, trailers, husvagnar och baracker. Uppe vid gränden rådde febril aktivitet. Tonvis med utrustning, sladdar, lyftkranar, kameror och rekvisita lastades ur och riggades. Filmfolket sprang omkring med örsnäckor och stressad blick och såg till att allt blev som det skulle. Det var brandscener som skulle filmas att döma av rekvisitan och säkerhets anordningar med Fire skrivet på. Vakterna gjorde ett brilliant jobb med att underhålla de nyfikna åskådare som samlats. När mörkret började falla hade det mesta riggats och skådespelarna började anlända. Edinburghs 1700 tals byggnader kom plötsligt till sin fulla rätt när en klunga skådespelare i tidtypiska kläder kom gående över vägen och försvann in bakom den stora skärmen som satts upp. En bil kördes upp och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Caitriona Balfe (Claire) anlände, klädd i en grå cape. Hon vinkade till åskådarna och försvann in i Museum of Edinburghs byggnad som var platsen för dagens scener. Strax därpå kom Sam Heughan (Jamie Fraser) den manlige huvudrollsinnehavaren. Han var sminkad med sot och smuts i ansiktet och även han vinkade glatt till åskådarna och lovade att komma tillbaka innan han också försvann in. Jobbet kallade. Så var det dags för tagning. Trafiken utanför stoppades och en man med örsnäcka ropade: “And we are rolling! Nice and quiet please!” Allt blev tyst. Vakterna, åskådarna, filmteamet, alla försökte vara så tysta som möjligt. Men en stund in i scenen blev en av de stoppade bilarna otålig och föraren la sig på signalhornet och en lång skärande signal skar genom tystnaden, alla tittade förskräckt på varandera. Strax därpå bröts tagningen.

Outlander sam heugan behind the scenes edinburgh 2017

Caitiona Balfe (Claire Fraser) anlände till inspelningsplatsen i en grå cape.

Fler skådespelare anlände. Ett par av dem dolde ansiktet bakom en scarf och fördes snabbt in bakom skärmen av en medlem av filmteamet. Spekulationer kom igång om att det kunde vara kända gästskådespelare eller nya fasta skådespelare som inte annonserats än. Andra tittade rakt in i min mobilkamera, log, vinkade och hälsade.

Lyftkranar och säkerhetsutrustning. Det stod brand på schemat verkade det som. Outlander behind the scenes season 3.

Tonvis med material lastas ur innan inspelningen kan börja.

outlander bts season 3 bakom kulisserna säsong 3 outlander

Mörkret föll och på framsidan av gränden hade en stor skärm satts upp medan filming pågick i Bakehouse Close.

Huvudrollsinnehavaren Sam Heughan anländer till inspelningen.

Och slutligen, en film från bakom kulisserna inklusive Sam Heughan, huvudrollsinnehavaren som spelar Jamie Fraser som anländer till inspelningsplatsen i slutet.

Outlander BTS season 3 video :

 Läs mer här

 

Share

You may also like...