Nyhetssvep Skottland

Nyhetssvep Skottland är det dags för igen för att ta en titt på vad som hänt på senaste tiden i det här hörnet av världen.

Först har vi aberdornien (person från Aberdeen heter på engelska Aberdornian, så en försvenskning borde väl rimlightvis bli aberdornien i bestämd form?) som tyckte det var en utmärkt ide att ta en selfie med den egyptiske flygplanskaparen… En annan av passagerarna filmade spektaklet och det som slår mig är hur lugn allt verkar på flyget. Selfiemannen har nu blivit castad till engelska Big Brother….

 

Och på ön Bute har man hittat en av världens mest eftersökta böcker. En orginalutgåva av Shakespears First Folio. Utan den här boken hade många av Shakespeares pjäser, t ex MacBeth, inte blivit bevarade för eftervärlden. Boken, som publicerades 1623 hittades i en boksamling som skulle katalogiseras och experter från Oxford har bekräftat bokens äkthet. Boken skulle kunna säljas för mångmiljonbelopp men man ska istället ställa ut den på godset där den hittades, Mount Stuart House. Verket berättar dessutom en historia av helt annat slag än vad som finns präntat på sidorna. Den är såklart full av märken efter alla människor som läst den de senaste 400 åren och det finns t o m fingeravtryck i bläck efter den som tryckte boken.

En späckhuggare som fångades på foto nyligen har visat sig vara samma individ som skapade rubriker i Nordirland på 70-talet, när han förirrade sig in i en vik. Via kännetecken på fenorna har man med säkerhet kunnat fastställa att det är Dopey Dick som han kallades på 70 talet. Han är därmed minst 50 år gammal,  eftersom att han redan då var fullvuxen. Det finns inte många späckhuggare kvar i det här området och forskarna tror, sorgligt nog, att beståndet kommet att dö ut inom några årtionden.

nyhetssvep skottland

Foto: Wikimedia Commons

En annan nyhet som visar på vilka oroliga tider vi lever i är företaget som släppt en serie med skottsäkra soffor efter den senaste tidens skjutningar och attacker. Det är glasgowföretaget Osdin Sheild som tagit fram möblerna och kommer att sälja in dem till ambassader, hotell och andra ställen.

Så avslutar vi med nåt lite lättsammare. Nämligen moderniseringen av den gamla hederliga honesty boxen som funnits utplacerade vid vägkanter lite överallt på skotska landsbygden. Lantbrukare lägger överblivna produkter på ett bord och man lägger pengar i boxen om man tar nåt. Nu har många istället gått över till automater. Alltså typ en godisautomat fast för lokalproducerade gårdsprodukter. Kanske funkar det inte med honesty boxes längre… ?

Nyhetssvep Skottland

Fler nyheter hittar du här!

 

Share

You may also like...