Nyhetssvep – juni

Fynda skeppsvrak på Ebay, sök udda jobb, vikten av att aldrig ge upp samt att tänka utanför boxen. Och så en försvunnen shackpjäs. Detta är juni månads nyhetssvep!

Om du alltid har drömt om att äga ett skeppsvrak (och har några miljoner över) kan du just nu köpa ett (eller fyra för det är fyra stycken totalt) från första världskriget, som annonseras ut på Ebay. Skeppen ligger dock kvar på havets botten i Scapa Flow i Orkney och omgärdas av en del regelverk så läs på noga innan du slänger dig på köpknappen. Köparen kommer att få dyka inuti skeppen och också ta upp material från båtarna, men i nuläget inte bärga dem.

Vy från Jura

Jura Distillery söker en Brand Home Manager till sitt destilleri på den lilla ön som whiskyn tagit sitt namn från. Jobbet inbegriper att vara ansiktet utåt för märket och att välkomna turister till destilleriet. På Jura finns en väg, (som ofta inte är mycket mer än en kostig och löper utmed öns långsida) en pub, ett hotell, ett whiskydestilleri och tusentals hjortar. Annonsen utlovar ett “drömjobb”. Det tar mindre än 10 minuter med färjan från Islay. Den korsar en av de starkaste undervattensströmmarna i UK och måste ofta gå på tvären. Jura var George Orwells gömställe medan han skrev 1984. Mindre än 200 människor bor på ön.

Paps of Jura

Om Jura och whisky inte faller dig i smaken (ehe) kanske murbyggare på en annan skotsk ö, North Ronaldsay skulle vara av intresse? På ön finns den unika tångätande fårrasen med samma namn som ön. Här har jag skrivit mer om dem. De här fåren bor på stranden och har blivit så van vid sin diet att de lätt får kopparförgiftning om de äter vanligt gräs. En två meter hög och 20 kilometer lång mur som uppfördes på 1800 talet och nu är ett minnesmärke avskiljer fåren från resten av ön. Problemet är att muren är i behov av kontinuerliga reparationer och befolkningen på ön minskar och åldras i snabb takt. Sen 2016 har man anordnat en murbyggarfestival där frivilliga från hela världen dyker upp för att hjälpa till att rädda muren och samtidigt lära sig det speciella hantverket. Men det behövs mer. Därför söker man nu en person som kan ansvara för reparation av muren samt orgaiseringen av frivilligarbetet och också promota ön till turister. Läs mer här. 

En av Juras invånare

Om man vill bevara ett gammalt objekt till omvärlden sätt det ofta i ett museum. Men vad gör man om objektet ÄR ett museum? Bygger en box runt museumet förstås. Det är i allafall vad man har gjort med Charles Rennie Macintoshs mästerverk Hill House i Helensburgh från 1902. Efter mer än 100 år av det bryska skotska kustvädret har naturen börjat ta ut sin rätt och man ansåg att det enda sättet att rädda skapelsen var att bygga in den i en genomskinlig box.

Tänk dig att du är i 80-års åldern och letat efter din biologiska mamma i hela ditt liv. Hade varit lätt att ge upp hoppet va? Det fanns dock inte på kartan för irländskan Eileen Macken som anlitade hjälp från en släktforskare som i sin tur hittade Eileens mamma, skotska Elisabeth 104 år, i livet. Återföreningen har skett och Eileen säger att hon fortfarande svävar på moln efter träffen.

Erkänn att du nångång hoppats på att nåt du köpt på loppis eller ärvt och stoppat undan i en byrålåda skulle vara värt en förmögenhet… Det är precis vad som hände en familj i Edinburgh nyligen när de, håll i dig nu, hittade en av de försvunna Lewis Chessmen i gömmorna. Lewis Chessmen är en samling shackpjäser från 1300 talet gjorda av valrosselfenben som hittades på Yttre Hebriderna för 200 år sen. De finns utställada på British Museum och National Museum of Scotland och är en av båda museernas populäraste dragplåster. Pjäserna tros vara gjorda i Trondheim (Yttre Hebriderna låg under norskt styre på den tiden.) Men fem av pjäserna har varit försvunna sen strax efter upptäckten på 1830 talet.  Pjäsen som familjen hittade i sina gömmor köptes på 60 talet för 5 pund i en antikaffär. Pjäsen har nu ett värde av 1 miljon pund.

 

 

 

 

Share

You may also like...