North Sea Trail och Aberdeenshire Coastal Path- vandringsled längs Skottlands nordöstra kust

I Skottland liksom i Norge finns traditionen att gå på tur. Det finns alla möjliga vandringsleder, både i stads, havs och lant och bergmiljö. För många är det en del av vardagen att då och då samla ihop familj och vänner för en kortare eller längre vandring av något slag. Man uppmanas ofta att ta del av “the great outdoors” som ett billigt och hälsosamt sätt att aktivera sig tillsammans. 
Här i nordöst finns Aberdeenshire Coastal Path, en vandringsled i varierande skick som sträcker sig 27 mil från Cullen i norr till Montrose i söder. Den här leden är en del av North Sea Trail som är en internationell vandringsled som inkluderar Skottland, England, Danmark, Sverige (Götaland, Halland och Skåne),  Norge, Tyskland och Nederländerna. Syftet med leden är att stötta miljövänlig turism och att upptäcka sammhällena och människorna  som både nu och förr levt och verkat längs rutten. 
Häromdagen gick vi en liten bit av leden, strax söder om Aberdeen. Vandringen bjuder på varierande terräng och scenerier och det saknas staket och man går på egen risk kan man nog säga. På sina ställen stupar klipporna rakt ner i havet bara decimeter från stigen så det är verkligen havsnära om man säger så. Kusten är dramatisk och föränderlig så det är en givande promenad med stor chans att se vilda djur som t ex delfiner. Sträckan vi gick ligger bara några km från Aberdeens centrum och det känns som att komma till en annan värld när man lämnar stans högljudda slammer för att bara några minuter senare befinna sig i ett vilt havslandskap. 

Vackra fågelreservatet Fowlsheugh som jag skrev om för ett par veckor sen ligger också längs Aberdeenshire Coastal Path/ North Sea Trail. 

Det är dock inte bara vilda djur man kan se under vandringen, man kan också få närkontakt med Hazel, den enögda Clydesdalesmärren som står vid staketet dag ut och dag in och väntar på förbipasserande som hon kan umgås med en stund. (Hon har två hästkompisar i hagen också men verkar mer intresserad av människor, eller kanske vad de har med sig till henne) Rutten går nämligen förbi Doonies Rare Breed Farm som är en bondgård öppen för allmänheten som hyser djur av ovanliga raser, som tex fåren ovan. 
Share

You may also like...