National Wallace Monument i Stirling

National Wallace Monument : Stirling är en liten stad nordväst om Edinburgh. Jag har inte haft möjlighet att besöka den här staden tills alldeles nyligen och jag gillade den verkligen. Det kändes lite som ett Edinburgh i miniatyr, och det vet vi ju alla vid det här laget vad jag tycker om Edinburgh.

Precis som Edinburgh har Stirling ett slott som tornar upp sig på en klippa ovanför stan, en gamla stanstadsdel som löper från slottet och ner till den moderna delen av stan och ett utsiktstorn. I Edinburgh ligger det mitt i stan men i Stirling ligger det en bit utanför stan.

Det blev bara ett snabbt stopp i Stirling den här gången men jag hoppas komma tillbaka snart och tillbringa lite mer tid här, besöka slottet osv.

Vi hann dock med ett besök till National Wallace Monument som utsiktstornet heter. Man kan välja om man vill gå upp till tornet eller ta minibussen som går i skytteltrafik från parkeringen. Vi valde att ta bussen upp bara för att vi anlände precis när den skulle avgå. Annars hade vi tänkt gå. Men jag är glad att vi inte gick, för det är brant uppför och när du kommer fram har du 246 trappsteg upp till toppen av tornet. Trapphuset som går i en sprial uppför är väldigt smalt och det går knappt att mötas. Det finns tre våningar, tornrum med utställningar där man kan vila innan man tar sig an nästa del av trappan samtidigt som man får lite historialektion.

Tornet är 140 år gammalt och det är lite synd att det inte finns nåt alternativ för dem som inte kan gå 246 trappsteg att komma upp till toppen. Men å andra sidan, redan när man kommer upp till kullen som tornet står på har man en fantastisk utsikt, och det finns soverniraffär och kaffehörna där. När vi var där var det flera pensionärer som näjde sig med det och aldrig gick upp i själva tornet.

Väl uppe på toppen ser man ner över Stirling, man ser slottet och floden och åt andra sidan bergen. Väl värt ansträngningen!

DSC_0156

DSC_0135

DSC_0127

DSC_0123

DSC_0103

National Wallace Monument

Share

You may also like...