National Trust for Scotland – En plats för alla

Om du besöker Skottland är chansen stor att du förr eller senare kommer att stöta på NTS, eller National Trust for Scotland for Places of Historic Interest or Natural Beauty,  som det heter i sin fulla längd.. NTS är alltså en välgörenhetsorganisation som tar hand om många av landets slott och andra byggnader för att bevara dem för framtida generationer.

Organisationen som med sina 130 000 medlemmar är en av Skottlands största medlemsorganisationer har hand som ca 130 fastigheter och områden runt om i landet. På dessa fastigheter står ca 1500 byggnader varav 270 är listade på Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest.

Men det är som sagt inte bara byggnader som beskyddas av NTS utan också känsliga naturområden som t ex Glen Coe och Torridon.

På topplistan över mest besökta NTS fastigheter och områden hittar man Robert Burns Birthplace Museum, Glenfinnan och Culzean Castle. Ett hett tips för dig som besöker Skottland är att köpa ett medlemskort. Då kommer du in på alla sevärdheter och till betydligt billigare pris än att betala för var och en. Medlemskortet gäller dessutom ett helt år.

Organisationens motto är En plats för alla och genom att anordna event och happenings på de olika fastigheterna försöker man att engagera olika grupper i samhället. Allt från barn till familjer och pensionärer och man välkomnar också volontärer.

Man försöker att bevara Skottlands historia men också att föra in de historiska byggnaderna i modernt liv och många hyrs ut till bröllop och andra tillställningar. Man vill ju inte att det bara ska vara som ett museum, se men inte röra, utan att de ska kunna integreras i nutidslivet också.

Här kommer ett urval av NTS platser jag själv besökt:

Culzean Castle and Country Park: Inte att undra på att detta slott ligger på topplistan över organisationens mest besökta! Från vilket håll man än anländer till slottet slås man av hur magnifikt det är. Vi gick via stranden och det är en speciell syn när man ser slottet torna på klippan ovanför. Eisenhower bodde här tillfälligt när det begav sig och idag kan man hyra in sig i hans svit.

DSC_1147-681x1024

Glen Coe är ett bergigt område på Skottlands västkust. Fjäll och dalar, sjöar och hedar tillsammans med det speciella vädret och dramatiska historian gör att det blir en väldigt speciell stämning och atmosfär här. Om du sett bondfilmen Skyfall kommer du att känna igen Glen Coe.

477307_orig1

Falkland Palace ligger i Fife och även här har det spelats in film, nämligen Outlander. Till slottet hör en stor härlig trädgård och ett tea room med supergoda scones! Falkland Palace var ett favorittillhåll för Maria Stuart och stuartmonarkerna bodde här i 200 år.

61228481

 

Så om du besöker Skottland i sommar, satsa på ett medlemskort i NTS så kan du supa in den historiska atmosfören på slott efter slott till bästa möjliga pris och samtidigt understödja bevarandet av Skottlands historiska byggnader och områden.

Share

You may also like...