National Railway Museum i York, Tågmuseet i York med extra allt

Tågmuseet i York . Om du är tågentusiast, vare sig det är vanliga tåg, ångtåg eller modelltåg som är din passion så är tågmuseet i York ett måste. Det ligger en timme och 45 min (med just tåg) från London, 1.5 timme från skotska gränsen och 2.5 timme från Edinburgh. Men även om du inte är tågentusiast är det här ett museum som alla i familjen kan uppskatta. Det finns massor och åter massor se och göra och särskilt det öppna arkivet eller förrådet är faschinerande. Där har man  chans att upptäcka halvt bortglömda godbitar som varit i förvaring en längre tid. Här finns allt från skyltar och biljettmaskiner till modelljärnvägar och allt annat som på ett eller annat sätt har med järnvägar och tåg att göra.

Ska man gå igenom museet ordentligt tycker jag absolut att man ska avsätta en heldag här. Museet är uppdelat i två huvuddelar, den ena uppbyggd som en perrong från gångna tider, med ett kafe i mitten. Väldigt mysigt och atmosfäriskt. Den andra delen är en utställningshall med vagnar och lok uppställda överallt. Och sen har vi förrådet jag nämnde, en modelljärnväg i ett separat rum, museishoppar och förstås maskinhallen där man kan se när tågen repareras och restaureras. Dessutom finns Countess of York, en tågvagn som står utomhus där det serveras afternoon tea.

Tågmuseet är hem till världskändisen ångloket the Flying Scotsman, tyvärr var det på annan ort för reparationer när vi var där så vi fick inte se det. Men döm om min förvåning när jag igår av en slump råkar upptäcka att Flying Scotsman kommer till Skottland i Maj och till på köpet att det fanns biljetter till allmänheten som dessutom hade släppts bara ett par timmar tidigare. Jag är nu två Flying Scotsman biljetter rikare men flera pund fattigare. .. Läs mer här. 

Det fanns också en utställning om Tim Peaks rymdfarkost som transporterade honom tillbaka till jorden från den internationella rymdstationen. Mycket intressant att se på nära håll. Fallskärmen sitter fortfarande kvar i farkosten och kan också beskådas.

Här kommer mobilfoton, min kamera är sönder så får hålla till godo med mobilfoton.

Mallard. Världens snabbaste ånglok. Mallard kom upp i en hastighet av 200 km per timme 1938 och det rekordet står sig än.

Tåg, lok och vagnar i alla möjliga och omöjliga utföranden.

Skyltar och annat som har med järnvägen att göra finns det gott om, både i utställningshallen och förrådet. Varför var skyltar så mycket finare förr…?

Perrongen med biljettlucka och kafe i mitten.

Tusentals detaljer överallt så ta gott om tid på dig.

Det gällde att vara representabel på tågen förr i tiden…

Countess of York är en tågvagn vid Tågmuseet i York där det serveras afternoon tea. Atmosfären är oslagbar, (men kakorna och smörgåsarna tyvärr rätt alldagliga)

Om Countess of York hade haft samma kvalitet på bakverken som Bettys (anrik tesalong i York som serverar afternoon tea och, skulle jag säga är världskända för det) inne i stan hade det varit en fullträff, tyckte nämligen tågvagnen var mysigare än pianorummet vi åt afternoon tea i på Bettys,

Verkstaden där tågen repareras och restaureras.

Tim Peaks rymdfarkost med tillhörande fallskärm.

Rymdkapseln på nära håll.

Skulle du vilja få en goodiebag med tågrelaterat innehåll från museet anmäl dig då till mitt nyhetesbrev där det kommer mer information.

Mer matnyttigt om museet, York och England hittar du inne hos Bara Brittiskt. 

Museum of Scottish Railways, tågmuseum i Skottland

Riverside Museum, Glasgow

Grampian Transport Museum i Alford, veteranbilar på museum i Skottland

 

Share

You may also like...