Tågurspårning och mystiska bilar hittade efter 15 år i parkeringshus

Senaste nytt på transportfronten i Skottland; tågurspårning i högländerna och mystiken kring de 8 bilar som hittades efter 15 år i Edinburghs robotparkering.

1. Problematiskt väder med både snö och regn har den här veckan lett till en del störningar i trafiken. Och i högländerna gick det illa för 06.03 tåget mellan Mallaig och Glasgow i förrgår. Skyfall hade fått mängder av jord och lera att rasa ner på spåret vilket ledde till att tåget spårade ut. Tack och lov lyckades tåget hålla sig upprätt och det vara bara 5 passagerare ombord vilka alla klarade sig oskadda. Spåret har sen dess varit avstängt.

 

 

2. Mardrömmen när man kommer till parkeringshuset och inser att det stängt för natten… eller att man glömt var man parkerat bilen… Men att det ska ta 15 år att få tillbaka bilen…? Ja vad var det egentligen som hände med de 8 bilar som blev kvar i ett nedlagt parkeringshus i 15 år?

För 17 år sen var det nya robotparkeringshuset i Edinburgh det hetaste heta. Med ny teknologi, turning tables och robotar skulle man revulotionera parkering i staden. Fem miljoner pund hade det kostat men nu kunde bilar staplas på varandra av robotar och spara både tid och plats. Men framtidens parkeringshus blev kortlivat och gick i konkurs redan 2003. Sedan dess har byggnaden stått övergiven och det har gått rykten, s.k urban myths om att det blev kvar bilar i byggnaden som ägarna aldrig lyckades få ut.

När byggnaden nu i veckan skulle demoleras hittade man inte mindre än 8 bilar inne i parkeringshuset. Den urbana myten fick nytt liv och nya spekulationer om varför de blev kvar. Hade parkeringhuset slagit igen portarna helt sonika en dag och det som blev kvar på insidan blev kvar? Hade ägarna parkerat bilarna och sen glämt bort vart? En talesperson för rivningsföretaget bekräftade fyndet med ett uttalande: “Vi kan bekräfta att det är 8 bilar i parkeringshuset som har varit där sen det stängdes 2003. Ägarna är okända.”

Efter ett stort uppbåd på nätet lyckades man klura ut vad som verkar ligga närmast sanningen. En busschaufför i Edinburgh hävdar att de 8 bilarna förmodligen var provbilar som användes när man provade robotarna. Hur som, så har man nu 8 bilar från 90 talet eller längre tillbaka att ta hand om, varav många modeller inte tillverkas längre, bl a en Austin Maestro och en Ford Uno.

 

Läs mer om veteranbilar i Skottland här. 

Läs mer om tåg i Skottland här.

 

Share

You may also like...