Mount Stuart på Isle of Bute, ett palats värt namnet

Om du vill uppleva något utöver det vanliga ska du ta dig till Mount Stuart på ön Bute på Skottlands västkust. Bute sägs för övrigt vara den lättåtkomligaste av Skottlands västra öar. Färjan tar under en halvtimme från fastlandet och från Glasgow tar tåg till färjeläget mindre än en timme.

Mount Stuart är släkten Crichton-Stuarts högsäte. Crichton-Stuarts är i rakt nedstigande led besläktade med Robert the Bruce och alltså stewartdynastin.  Byggnaden är ett imponerande palats i gotisk stil byggd av röd sandsten.

Det nuvarande huset byggdes på 1800 talet efter att det gamla brann ner. Byggnaden uppvisar en ofantlig lyx, särskilt med den tidens mått mätt. Allt i huset byggdes dock inte helt klart och det står fortfarande så som det lämnades av byggherren.

I huset finns ett av de tidigaste exemplen på en uppvärmd simbassäng och palatset var den första bostad som fick elektricitet i Skottland.

Ett palats av den här storleken innehåller många skatter och så sent som 2016 hittades här ett verk med shakespearepjäser, the First Folio från 1600 talet, en av de mest eftersökta böckern i världen. 

Detta måste vara det mäktigaste slott jag har besökt, och då har jag besökt ett och annat skrytbygge i Skottland. .. Flera av “rummen” var katerdralliknande.

Mount Stuart har vidsträckta ägor med trädgårdar, växthus, fruktträd och strövområden så tag god tid på dig vid ett besök.

 

Share

You may also like...