Mina favoriter i Edinburgh

Edinburgh är staden där månghundraårig historia möter den pulserande nutiden. Här trängs magnifik arkitektur med turistattraktioner och upplevelser i världsklass. Festivalstaden nummer ett finns också med på Unescos världsarvslista. Allt förpackat i en pittoreskt liten storstad kantad av kust och fantastisk natur.
8094469.jpg

Rail Forth Bridge, Edinburghs välkända lanmärke sedd från South Queensferry.

Festivalstaden nr 1
Många prickar in sitt besök i Edinburgh lagom till den världsberömda Fringefestivalen i augusti varje år. Under tre veckor fördubblas antalet invånare i staden då den invaderas av tusentals artister och besökare. Varje hörn av staden förvandlas till en scen där det pågår något slags uppträdande, teater eller show. På kvällarna hålls också den omåttligt populära föreställningen Tattoo på slottsgården som är en oförglömlig upplevelse med sång, musik och dans från världens alla hörn.
2508748.jpg

Världsberömda kulturarvet Royal Mile, Edinburghs gamla stan.

Royal Highland Show
Om du istället besöker Edinburgh i Juni, rättare sagt tredje helgen i Juni, så får du inte missa Royal Highland Show. Detta är en enorm mässa som hålls i utkanten av stan varje år. Här samlas bönder från hela Skottland tillsammans med besökare och tusentals djur. Utställningar, shower, hästtävlingar och uppträdanden avlöser varandra under den fyra dagar långa mässan. Matstånd, marknadsstånd och kläder säljs också inom det enorma mässområdet.
Edinburghs ikoniska bro Forth Rail Bridge, sedd fron North Queensferry.

Bron sedd fron North Queensferry.

Sevärdheter
Men det mesta i Edinburgh kan förstås avnjutas oavsett vilken tid på året du besöker staden. Slottet är svårt att undvika då det är en av Edinburghs mest ikoniska landmärken och väl synligt på toppen av sin klippa. Här finns de skotska kronjuvelerna, the Honours of Scotland, svärdet, spiran från 1494 och kronan som först användes i samband med kröningen av Maria Stuart på 1540 talet.  Slottsområdet är stort och består av ett flertal byggnader och museum så ta gott om tid på dig när du utforskar detta historiska landmärke.
Min favoritsevärdhet i Edinburgh är drottning Elizabeths magnifika skepp Royal Yacht Britannia som numera ligger permanent förtöjt i Leiths hamn. Detta är ett måste om du är intresserad av båtar, kungligheter, vintage eller historia.  Mellan 50- och 90 talet tillbringade kungafamiljen mycket tid ombord på detta skepp som seglat många varv runt jorden. Här kan man beskåda Prins Charles och Dianas bröllopssvit liksom titta in i drottningen sovrum och även beskåda den Rolls Royce som alltid följde med på resorna. Skeppet har blivit framröstat som bästa turistattraktion i Storbritannien så det är väl värt ett besök.
The Real Mary Kings Close är en annan faschinerande sevärdhet. Det är inte något för den med klaustrofobi då denna guidade tur tar dig med under stan. Delar av dagens Edinburgh är nämligen byggd ovanpå en nu underjordisk stadsdel med upp till sju våningar höga hus som bommades igen på 1700 talet och föll i glömska.
1112341_orig.jpg

Royal Highland Show

Utanför Centrum
Portobello ligger bara några få km utanför citykärnan och är en traditionell seaside resort med kilometervis av gyllene sandstränder, cafeer och butiker på strandpromenaden. Här finns också ett viktorianskt turkiskt bad for den som vill prova något annorlunda. Vackra sommardagar vallfärdar Edinburghborna till Portobello för att njuta av sol och bad med en atmosfär av flydda dagars semestercharm.
För den som hellre rider än promenerar finns strax utanför stan en flock Exmoorponnyer som ägs av universitet och här kan man ge sig ut på ridturer i Pentlands Hills, ett bergigt och vackert område där man får känslan av att befinna sig betydligt längre från stan än vad man i verkligheten gör. En annorlunda och härlig upplevelse, om man vill få en dos lantluft. När du ändå är där besök också Swanston village, en liten grupp med vitkalkade stugor med grästak från 1500 talet. ​
                                                                                                                                                           Utdrag från mitt gästinlägg på norska Vings reseblogg

Share

You may also like...