Massor av whisky

Under andra världskriget gick det ingen större nöd på de bofasta på den avläsna skotska ön Eriskay. Men whiskyn sinade. Många av de boende hade föredragit att vara utan mat istället…
Men så en dag förliste ett skepp, fullastat med whisky, utanför ön.  Skeppet var på väg till Jamaica och USA och whiskyn hade blivit räddad från förrådshus i Glasgow och Leith som hade bombats under pågående krig. Byborna var inte sena att utnyttja tillfället och organiserade “räddningsoperationer”  av den dyrbara lasten.
Men tulltjänstemännen fick nys om det och kom till ön och krävde tillbaka whiskyn och arresterade misstänkta. På ön ansåg man att skeppets last löd under lagen om att man hade rätt att ta det som hade hamnat i havet, men tullsjänstemännen var av annan uppfattning. Så whiskyn (mycket av den i allafall) var bortförd och gömd på säkra ställen på ön.
En bok skrevs om detta som sedan blev film som var löst baserad på händelserna på ön.
Sedan dess har flaskor då och då flutit i land eller hittats i olika gömställen.
Med största sannolikhet finns det fortfarande intakta whiskyflaskor kvar, gömda i klippor och grottor på ön. Vill du se en av de ilandflutna flaskorna utan att gå och leta i grottor kan du gå till öns enda pub, Am Politician, där de har flaskor från skeppet till allmän beskådan.
Då och då säljs någon av de upphittade flaskorna på auktion för dyra pengar. Senast i januari i år hölls en sådan auktion i Glasgow. Den flaskan hade  hittats 1997 av en bofast som grävde i sin trädgård.

Men det var inte bara whiskyflaskor som fanns ombord på det stackars skeppet. Även en stor mängd jamaicanska dollar fanns i lasten. Värdet motsvarade flera miljoner pund i dagens pengavärde.  Detta gav upphov till alla möjliga konspirationsteorier, detta var ju  mitt under brinnande världskrig .. så var det möjligen så att regeringen planerade att evakuera hela UK till Jamaica och det var därför man transporterade så många miljoner? En stor del av pengarna från skeppet är fortfarande borta medan många andra sedlar hittades i omlopp så långt bort som USA och just Jamaica.
Hela denna händelse omges fortfarande av mycket hyshhysh och många tror att det är mer till historien än vad som kommit till allmän vetskap. Fallet skyddas nämligen fortfarande av en 75 års sekretesslag. Vad som kommer upp till ytan när sekretessen lyfts vet man inte.
So.. watch this space. Fortsättning följer om sissodär 1.5 år.

Och nu, ett år efter att jag skrev texten ovan är det vara ett halvår kvar tills sekretessen lyfts! På återhörande i frågan i vår alltså!

Share

You may also like...