Mar Hall – avslappnad elegans med wowfactor

En annons i samarbete med Mar Hall

Mar Hall är en slottsliknande herrgård en halvmil från Glasgow Airport. Byggnaden färdigställdes åt ägaren Lord Blantyre 1845 av arkitekten Robert Smirke, som också designat British Museum. När lorden dog blev huset såsmåningom ett sjukhus för krigsskadade från första världskriget. 2004 öppnades byggnaden som det femstjärniga hotell det är idag. Här finns ett femtiotal rum, två restauranger, bar, spa, pool och golfbana. Hotellet frekventeras ofta av kändisar (som Bob Dylan och Brad Pitt om vi nu ska namedroppa)

Redan i entren förstår man att detta är något utöver det vanliga. En trappa leder upp till den stora porten som i sin tur öppnar upp till vestibulen och receptionen, men det är bortom receptionsdisken wowfactorn infinner sig när man skymtar “the great hall”, som tjänar som allfarled, pianobar och finrum i ett. Stora fönster släpper in maximalt med mjukt skottländskt dagssljus och sittgrupper i röd sammet och orientaliska mattor fullbordar känslan av… wow.

En hiss helt klädd i heltäckningsmatta leder upp till första vångingen och därifrån ringlar sig ytterligare trappor till gångar och korridorer högre upp i byggnaden för att slutligen komma fram till rummen på översta våningen. Hotellrum tenderar att ofta vara lite same-ish. Men inte här. Vårt rum i rosa toner var faktiskt ett av mina favorithotellrum alla kategorier. Det var hemtrevligt och rymligt, Inte stelt och pampigt.

Middagen serveras i den stora matsalen med många meter till det sirligt dekorerade taket av trevlig, avslappnad personal som påpassligt servade genom hela måltiden. Menyn  består av högkvalitativa och lokalproducerade råvaror tillredda av duktiga kockar och du kan hitta rätter som ångade musslor från Shetland, grillad skotsk laxfile med salsa verde och lokalproducerad ostbricka.

Och som sig bör på varje femstjärnigt hotell med självrespekt har rummet fått påhälsning medan du ätit middag. Sängen har blivit ombäddad, rummet uppfräschat och badrumsprodukterna påfyllda

Frukosten serveras i en separat matsal och består förutom av en buffe också av varma rätter man beställer direkt från kocken. Jag satsade på en indisk frukosträtt bestående av bland annat ris och fisk och som var väldigt mättande och god och påminde om risotto.

Om du inte hinner bege dig till Skye och djupaste högländerna men ändå vill hinna uppleva Skottland på en weekend har du här ett recept på en helg med smak av Skottland med alla traditionella ingredienser som slott, golf, högländer och whiskydestilleri:

Anländ till Glasgow Airport, hyr en bil och kör de 5 km till det slottsliknande Mar Hall. Checka in, relaxa i rummet eller ta en tur till poolen. Njut av skotsk mat och dryck med en bakgrund av skotska berg. Nästa dag finns nog att sysselsätta sig med på hotellområdet, så efter frukost ta en promenad i omgivningarna, boka in en spabehandling eller ta en runda på golfbanan. Hotellets championship-golfbana är designad av Dave Thomas och ligger mellan hotellet och floden Clyde och bjuder på en femstjärnig golfupplevelse mellan 250 åriga träd med utsikt mot de skotska kullarna i fjärran. Kvällen blir en favorit i repris av gårdagen.

Följande morgon hinner du besöka både Auchentoshans whiskydestilleri drygt fem minuters bilväg från hotellet och Loch Lomond, porten till högländerna innan det bär hemåt. Här kan du välja och vraka mellan en uppsjö av olika saker att se och uppleva, åk gammal unik ångbåt på Loch Katrine, besöka Luss, en “conversation village” med gulliga stugor och liten hamn, luncha på Drovers Inn, en 1700 tals pub som måste upplevas, besöka det majestätiskt belägna doldisslottet Dumbarton Castle,  gå upp till Conic Hill, en kort vandring med mycket lön, i form av fantastisk utsikt, för lite möda eller sommartid ta en båttaxi ut till  öarna i Loch Lomond.

Trevlig resa!

 

Share

You may also like...