Lunnefåglar i Skottland ; Fowlsheugh Naturreservat

Lunnefåglar Skottland : Så fick jag äntligen se dem! Lunnefåglarna. Det satt långt inne men nu efter 8 år i Skottland kan jag äntligen säga att jag har sett dem. På riktigt liksom. Visst, jag såg en förra året på den här utflykten, (fantastisk utflykt till Bass Rocks 200 000 havssulor) men EN lunnefågel är ingen lunnefågel. Eller hur är det man säger? 🙂

Lunnefåglar Skottland

Det finns ingen ursäkt för att det har tagit mig så länge att se dem heller. De finns ju i stort sett runt hörnet. Det gäller förstås att pricka in rätt tid på året, men bor man här ska väl inte det vara nåt större problem tycker du säkert. Och jag håller helt med!

Det finns inte bara lunnefåglar vid Fowlsheugh naturreservat, även massor av andra arter spenderar sommaren här, och det gör reservatet till ett av de bästa i UK för att se fåglar.

Lunnefåglar finns på flera ställen i Skottland. Bästa platser att se dem hittar du i det här inlägget. Men jag valde Fowlsheugh naturreservat för mitt lilla fågelskådaräventyr. (Läs mitt inlägg om Fowlsheugh här.)

Lunnefåglar Skottland

Man går längs höga klippkanter och olika fågelarter verkar ha slagit sig ner vid sina särskilda klippavsatser. Lunnefåglarna har valt klippan längst bort, precis vid en liten stuga med panoramafönster som man byggt för att man ska kunna sitta inne och spana då det är dåligt väder. Vi hade dock tur med vädret och det var alldeles stilla i stort sett och solen höll just på att gå ner.

Lunnefåglar Skottland

Lunnefåglar Skottland

Vi spanade ivrigt efter de orangea färgklickarna och plötsligt såg vi dem. Det var inte jättemånga men jag skulle uppskatta att vi såg ca 20 st totalt. Solen var nästan på väg ner, och den tidpunkten, samt tidig morgon ska vara bäst tid på dygnet att se dem då de är ute till havs och fiskar på dagarna. Flera av dem höll till synes på att bädda ner sig för natten. De gillar att krypa ner i håligheter och sprickor i klipporna.

Lunnefåglar Skottland

Skottlands motsvarighet till naturskyddsföreningen, RSPB, driver en kampanj där de ber allmänheten att skicka in sina foton på lunnefåglar som äter/bär mat. Dessa fåglar är nämligen utrotningshotade och forskarna vill gärna veta mer om vad de livnär sig på nu förtiden. Delar foron gör man under hashtagen projectpuffinuk. Tyvärr lyckades vi inte se någon fågel med fisk i näbben. Men för alla andra puffarazis där ute är det här nåt att tänka på som kommer att hjälpa forskarna att hjälpa lunnefåglarna.

Lunnefåglar Skottland

Maj till Augusti sägs vara bästa tid på året för att se dem men det varierar lite beroende på var i landet man är. Det är dock aldrig, enligt mig i allafall, en bortkastad tripp att ge sig ut för att leta efter lunnefåglar. I värsta fall har man “bara” fått en härlig klippromenad vid havet. Men jag har sagt det förrut, och jag säger det igen: Ta det lugnt vid klippkanten! Det finns inga stängsel och kan vara förrädiskt på sina ställen!

Lunnefåglar Skottland ; klippor vid Fowlsheugh Naturreservat

 

Share

You may also like...