Löpande nyheter

Nyheter, tips och notiser från Skottland. På den här sidan kommer jag fortlöpande att publicera skotska nyheter, länkar, tips och notiser som ett komplement till de längre blogginläggen. Korta snabba notiser as it happens helt enkelt. Hoppas du gillar 🙂

Världens första bil som går på… whisky! 😲 Vad annars, i Skottland…. 

Ny gratis onlinekurs om Jakobiterna och deras arv. University of Edinburgh och National Museums Scotland har gått samman och skapat en kurs som fokuserar på jakobiternas kamp, uppror såväl som den romantik och tragedi som omgav dem. Kursen är 3 veckor lång och omfattar tiden 1688 till 1746. Ingen förkunskap behövs. Läs mer här.

Ollies och Harrys leksaksskepp seglade från Skottland till Sverige och är nu på väg över Atlanten… I Sverige hittade en vänlig dam skeppet och reparerade seglet innan hon på begäran av pojkarnas lapp som fanns i båten sjösatte det igen. Det hittades sen av ett norskt fartyg som nu ska ta med leksaken till Cape Verde och sjösätta den där för att se om den klarar att korsa Atlanten.. Pojkarna väntar ivrigt hemma i Turriff på uppdateringar från skeppets äventyr som upphittarna runt om i världen delar med sig av. Detta påminner om St Kilda mail boats som jag skrev om igår!

En stilla notering… I Sverige läggs skolor på landsbygden ner på löpande band vad jag förstår… På North Ronaldsay, en avlägsen orkneyö, kommer nu den sista eleven, ja hon har varit ensam senaste året, att börja mellanstadiet på större skola. Denna lilla petitess, att skolan faktiskt inte har några elever gör dock inte att skolan läggs ner… Den kommer att finnas kvar och invänta eventuella framtida elever. Otroligt.

Efter åtta månaders frånvaro har hon setts igen! Puh! Det är självaste Nessie som har varit försvunnen men nu äntligen kommit tillbaka då det varit inte mindre än 3 stycken som sett henne i år! Du kan själv spana efter henne med webkamera både på ytan och nere i djupet! 

Skotska syskonen April och Myles är riktiga fenor på sina instrument! Hur gulliga och talangfulla!? Imponerande! Se videon här! 

Skriv upp dig för mitt nyhetsbrev. Utskick för nya brevet snart med giveaway mm.