Konst och design i Skottland

Skotska turistbyrån har varje år ett tema. I år är det mat och dryck och nästa år kommer man att lyfta fram design och uppfinningar lite extra. Konst kan jag för att vara ärlig ofta tycka känns lite torrt och tråkigt men jag har på sista tiden stött på inte mindre än tre stycken verk här i Skottland som jag faktiskt tyckte var riktigt faschinerande. Förutom the Kelpies som jag skrivit om förrut så är det dessa tre som fångade min uppmärksamhet:

 

Wincher's Stance, staty, statue,

Wincher’s Stance på busstationen i Glasgow.

Först ut, den fina vintageinspirerade bronsstatyn som välkommnar resenärerna på busstationen i Glasgow. En väska bredvid och massor av detaljer. Var har han varit? Hur länge har han varit borta? Och varför kunde hon inte följa med. Frågorna är många 🙂 Precis som det ska vara med konst. Eller hur!

Greyfriars Bobby, hund, staty, Edinburgh,

Greyfriars Bobby framför puben med samma namn.

Man kan ju inte skriva om skotska statyer utan att nämna världsstjärnan Bobby. Hur mycket sanning ligger det i historien bakom fenomenet? Om det tvistar de lärde men nog är det en gripande historia alltid.

Bridge to nowhere, belhaven bay, bridge, bro, hav,

Bridge to Nowhere, Belhaven Bay. Foton: Creative Commons Flickr.

Och sist men inte minst bron ser ut att inte tjäna något syfte alls och därför fått sitt namn. Finns nåt poetiskt över den tycker jag nog ändå.. Vet bara inte riktigt vad… Någon insiktsfull tolkning på lager?

Share

You may also like...