Klanen Fraser då och nu – Lairden som miste sitt slott

Klanen Frasers historia . Under min senaste resa till högländerna, där jag bland annat red på highland ponies (hos familjen som lever isolerat i högländerna utan elnät, känd från BBC dokumnetären Power to the Pococks) och bodde i mysigaste stugan ever, hade jag en timme i Beualy till mitt förfogande. Eftersom byn är liten och regnet stod som spön i novemberbacken slank jag in på byns hotell/pub Lovat Arms för en värmande kaffe framför brasan i lobbyn.

Hotellet ägs av nuvarande “Lord Lovat”, Simon Fraser och hans familj. (Simon the Fox, “Jamie Frasers farfar” var Lord Lovat den 11e och stred vid Culloden och avrättades 1747 i London) Simon är född 1977 och jobbar inom finansvärlden i London.

Hotellet är nästan som ett museum för Klanen Fraser, med ett stort släktträd på väggen, memorabilia, brev, minnessaker etc. Det var intressant att gå omkring och titta på allt. Vid eldstaden fanns några pärmar med familjefoton från när han, den nuvarande Lord Lovat, blev myndig, tidningsurklipp och andra familjerelaterade saker. Historien blir väldigt levande när man tänker på att dessa människor är släkt med såna man bara har läst om i historieböcker eller sett på tv i olika kostymdraman. Men när man tänker efter är det inte särskilt länge sen de levde egentligen, och nuvarnade familjen har fortfarande kvar familjeklenoder från den tiden. För att inte tala om att de alla har hetat i stort sett samma namn (Simon Fraser) i generation efter generation.

Men familjen har haft en turbulent historia ända fram till nutid. Familjen hade bott på Beaufort Castle i mer än 500 år när den nuvarande Lord Lovat var tvungen att sälja i mitten av 90 talet. Familjen hade stora skulder och när två tragedier inträffade med 10 dagars mellanrum var katastrofen ett faktum. Simon Frasers farbror dog i en jaktolycka på safari i Afrika och 10 dagar senare dog hans pappa av en hjärtattack under en jakt till häst på Beauforts ägor. Det fanns inget annat för Simon att göra än att sälja slottet. Marken såldes i 39 delar. Simons farfar dog ett år senare med vetskapen om att hans och hans förfäders hem skulle säljas. Köparen var Stagecoachs (största bussbolaget i UK) ägare Ann Gloag, en av UKs rikaste kvinnor, men Simon har sagt att han en dag ska köpa tillbaka slotttet. Hittills har han köpt tillbaka mark, bit för bit. Det har dock varit en del osämja med slottets nya ägare, då hon ville bygga på den historiska slottsmarken hon fortfarande ägde, och han kampanjade för att så inte skulle bli fallet. 2006 drog hon tillbaka sin ansökan om bygglov. Här kan man läsa en väldigt intressant artikel om allt detta.

Rekommenderar ett stopp på det här hotellet om du är intresserad av klanen Fraser och samtidigt vill stanna till på en typisk traditionell skotsk pub/hotell för något värmande och en stund framför brasan.

Klanen Frasers historia

 

 

Mer om Klanen Frasers historia :

Simon the Fox i Wardlaw Mausoleum, 270 år gammalt fall på väg att lösas

Skotska Slott och Herrgårdar: Castle Fraser, Skottland

Share

You may also like...