Kända skottar del 1

På resa i Skottland är det ofrånkomligt att på slott, museer och andra sevärdheter stöta på vissa skotska namn igen och igen. För endel är det välkända hushållsnamn men andra kanske känner igen namnen men kan kanske inte riktigt placera personen. Därför kommer här del 1 av en ny serie om kända skottar, med en kort presentation av personer som betytt mycket för Skottlands historia och som man fortfarande hör mycket om, samt tips på var i Skottland man kan stifta närmare bekantskap med dem. 

Sir Walter Scott. Från Edinburgh och söderöver kommer du garanterat att stifta bekantskap med Sir Walter Scott. Författaren, som levde 1771 till 1832, är upphovsman till verk som Ivanhoe, Waverley (som tågstationen i Edinburg är uppkallad efter) och the Lady of the Lake. Hans hem Abbottsford är nu en besöksattraktion i Borders och jag kan rekommendera ett besök, då det inte bara är ett vackert “sagoslott” utan också fyllt av saker från hans spännande liv. Han var på plats där det hände kan man verkligen säga. Det var han som återupptäckte Skottlands kronjuveler efter att de varit inmurade i Edinburgh slott i 100 år och han var på plats dagar efter slaget vid Waterloo och plockade “souvernier” som finns att beskåda i  huset. Scott är också den som romantiserade bilden av skotten som en höglandshjälte med kilt och säckpipa.

Sir Walter Scott Bild: Wikimedia Commons

Robert Burns. Robert Burns föddes 1759 och blev bara 37 år. Men under sitt korta liv hann han bli både nationalpoet och firad lyriker. Efter sin död har han blivit en symbol för skotsk kultur runt om i världen. Sånger som Auld Lang Syne, A Red Red Rose och To A Mouse är alla verk av “Rabbie” Burns. I Ayrshire och Dumfries kan man besöka många platser med Robert burnsanknytning, som  tex hans födelseplatsmuseum, hans Bachelors Club, och  favoritpuben, en av Skottlands äldsta, där det fortfarande finns ett fönster med en dikt som han ristade in i glaset.

Robert Burns. Bild Wikimedia Commons

Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) var och är arkitekten med hela skotska folket. Hans nytänkande förändrade konstvärlden för alltid. (Blanda inte ihop denna Charles med den Charles Macintosh, också från Glasgow för att göra det ännu mer förvirrande som uppfann det vattentäta tyget  som regnrocken Macintosh är uppkallat efter). Glasgow School of Art var Rennie Mackintosh första och kanske viktigaste designbyggnad. Den har räknats som en av UKs vackraste byggnader och ansetts ovärderlig i konstkretsar. Det var därför en stor tragedi när byggnaden eldhärjades 2014. Eldsjälar sparade dock inga medel för att återställa byggnaden till sin forna glans. Efter 4 år, 35 miljoner pund och oräknerliga timmars arbete av byggnadarbetare och experter på restaureringsarbete med spjutspetskompetens var byggnaden i juni i år inte många månader från att åter igen öppnas. Döm om förvirringen när Skottland i juni i år fick vakna upp till nyheten att byggnaden än en gång eldhärjats… Den här gången så svårt att byggnaden fick rivas. Det är ingen överdrift att säga att Glasgow och hela konstvärlden var i chock. 

Det finns dock gott om platser med Mackintoshanknytning kvar att besöka i Glasgow, t ex House for an Art Lover, the Mackintosh House och Hill House

Charles Rennie Mackintosh. Foto Wikimedia Commons
Share

You may also like...