Intervju med  Ann Cleeves, författare till bl a Vera och serien om Shetland

Författaren Ann Cleeves är aktuell i Sverige med både böcker och tv-serierna Shetland och Vera. Jag blev nyfiken på henne som författare och hade turen att få en intervju.
Här kommer den, fritt översatt från engelska.Jag var nyfiken på om Ann har nån koppling till Sverige, så min första fråga var vad hon kommer att tänka på när man nämner Sverige.

Ann: När du säger Sverige så kommer jag att tänka på några av mina favoritförfattare, Henning Mankell och Johan Theorin. Jag tänker också på en underbar semester som jag tillbringade hos mina vänner i Sverige en gång. Det var så härlig atmosfär där.

Jag: Vad kul! Henning Mankell har ju ett hus i Överberg, utanför Sveg i Härjedalen som lånas ut till författare, kanske kan du skriva din nya bok från Sverige! Men om jag säger Sheland då, vilken är din favoritplats på öarna?

Ann:  Min favoritplats på Shetland är ön Fair Isle. Jag arbetade på fågelobservatoriet en sommar som ung, som assistent till kocken. Det var också där jag träffade min man Tim, som är ornitolog. (Handlingen i Blå gryning är förlagd till Fair Isle)

Jag: Undersökningar har visat att väldigt många personer går runt med en “oskriven” bok inom sig, vad ska man göra om man har svårt att få ur sig sin historia? Vad gör du om du råkar ut för skrivkramp?

Ann: Jag råkar inte direkt ut för skrivkramp, men visst, vissa dagar går skrivandet bättre än andra dagar. Om det går trögt tar jag en promenad vid havet och funderar på hur handlingen ska fortskrida.

Sen tar Ann tillfället i akt att bjuda in er till kriminalromansfestivalen Shetland Noir i november, som jag nämde här, där inte bara hon själv kommer att närvara för att ge sina bästa tips utan också nordiska författare te x Håkan Nesser. I vanliga fall hålls festivalen på Island och kallas då Iceland Noir, men i år har man “lånat ut” festivalen till Shetland. Så om du när en hemlig dröm om att skriva en roman, boka in den 13 till 15 november i kalendern redan nu.

Ann: Tack så mycket för att du skrivit om Shetland Noir!  Jag tror det kommer att bli en väldigt speciell festival och jag hoppas verkligen att några av dina läsare kan komma!

Jag: Har du något bra tips som du kan dela med dig av redan nu, när det gäller att skriva sin första bok?

Ann: Läs massor, läs massor och läs massor… Och när du väl börjar skriva se till att skriva hela historien ända till slutet utan att skriva om början. Det kan vara väldigt frestande att börja skriva om delar av historien för tidigt.

Jag: Och till sist; vad kan du säga om framtida planer?

Ann: Vet du vad, för att återknyta till Sverige så älskar jag Öland och har en dröm om att förlägga handlingen i en av mina framtida böcker dit!

Mer än så hanns inte med, men jag måste säga att Ann verkade vara en väldigt trevlig och sympatisk person som försöker ta sig tid till alla.

Anns nya bok Dött vatten, den första delen i den andra kvartetten om Shetland finns ute nu.

Share

You may also like...