Hyr stuga i Skottland, Eagle Brae ; den romantiska drömmen om högländerna

Hyr stuga i Skottland; I samarbete med Eagle Brae

Min första kontakt med konceptet Eagle Brae var via en bild på Instagram. Bilden föreställde en timrad stuga med grästak i en grön dal. Som tagen från en saga. “Den måste vara gravt redigerad” tänkte jag. “Sådär ser ju ingenting ut i verkligheten” vis av många slösurfande timmar på appen. Klickade mig vidare och såg fler bilder, alla med sagolika förtecken. Fortfarande övertygad om ivriga fotografers redigeringsförmåga snarare än en krass spegling av verkligheten surfade jag vidare.

Min andra kontakt med konceptet Eagle Brae var när vi en kall novemberdag körde kian uppför en brant infartsväg till en utsatt gps koordinat i den skotska vildmarken.

Instagrambilderna hade trots allt, efter lite mognande, fått fart på min FOMO (Fear of Missing Out) såpass att jag företagit den långa resan till djupaste höglandet trots att jag alltid per automatik skalar bort en sissodär 35 procent av wowfactorn från vilken instagrambild det vara må.  Kvar var 65 procent av halvskeptisk förväntan och nyfikenhet.

Hyr stuga i Skottland

Hyr stuga i Skottland ; Eagle Brae erbjuder stugor utöver det vanliga

Väl uppe på krönet bredde bergsbyn Eagle Brae ut sig i sin fulla novemberdisglans. En handfull timrade stugor med grästak utplacerde på en bergssluttning. Några getter, som för tillfället betade nere på backen och inte på stugornas tak som de tydligen brukar, spatserade omkring mellan stugorna i godan ro.

När jag letar efter platser att skriva om är det några ledord jag alltid har skallrande i bakhuvudet: Unikt, wowfactor, bortom allfarvägen och ambiance (mitt nya favoritord)

Check! Check! Check! och Check! på det… Och det redan innan jag hunnit stiga ur bilen…

Hyr stuga i Skottland ; Här syns den öppna planlösningen.

Invändigt är stugan så mysig att man smäller av. På nedervåningen finns ett sovrum, ett badrum med badkar och dusch och ett kombinerat kök och vardagsrum med kamin. En trappa leder upp till ännu ett vardagsrum där tvn finns och också ett skrivbord med en PC. Härifrån har man utsikt ner över den öppna planlösningen nedanför. Stora verandadörrar i glas gör det möjligt att njuta av bergsvyn från soffan framför brasan. En altan löper längs två sidor av stugan.

Sovrummet på Eagle Brae.

Eagle Brae ägs av Mike och Pawana Spencer-Nairn. Mikes familj har ägt marken sen 30 talet och Pawana är från Himalaya. De träffades när Mike reste i Himalaya och resten är historia som man säger. Eagle Braekonceptet har därför influencer från Himalaya. Det är Pawanas familj som stått för de otroliga karvningarna i trä som pryder stugorna och även de handkarvade vägskyltarna som finns på ägorna. Här kan man snacka om detaljarbete.  Och det är inte bara skyltar och dekor som är handgjort. ALLT på Eagel Brae är handgjort…. Från den palmoljefria tvålen på toan till de vävda ullgardinerna i fönstren, till de ekologiska kexen i presentkorgen (som såklart också är handgjord och som du får ta med hem) och deras eget whiskymärke… Eagle Brae är en koldioxidneutral resort. Det genomsyrar allt här. Ledorden är ekologiskt, medvetenhet, etiskt, handgjort, hållbart och kvalitet. Det syns i allt från källsorteringen, möjligheten av klimatkompensera genom att planetera ett träd, användandet av eltucktucks för att transportera sig inom ägorna och mycket mer. Det är därför jag kallar Eagle Brae för ett koncept.  Att kalla det en stugby skulle vara gravt missvisnade.

Övervåningen

För mig är detta den perfekta destinationen för en bröllopsresa… Mer romantiskt och minnesvärt än såhär blir det inte och det är inte för inte att de enbart har femstjärninga recensioner på tripadvisor.

Det är inte ofta, men ibland händer det… att man får känslan av att vara i en film. Sist var det faktiskt också i högländerna.. (Bilderna på hästarna på stranden) På Eagle Brae var det dags igen… Tänk er scenen, där sitter vi framför brasan i novemberskymmningen i denna urmysiga stuga och dricker varm choklad eller vad det var 🙂 och tittar ut över bergen genom de stora verandadörrarna i glas. Och plötsligt spatserar en hjort förbi fönstret bara sådär….

Faktaruta:

Det finns möjlighet att boka alla möjliga sorters aktiviteter via Eagle Brae. T ex hundspann, fiske, fågelskådning, kajak, vandringar, golf och turridning. (Jag provad på det sistnämnda, hästgalning som jag är och det blir det ett alldeles eget inlägg om!)

Även behandlingar går att boka, tex ansiktsbehandlingar och manikyr.

Hemlagad mat går att beställa och även kvalitetskött och hemleverans av matvaror. Det finns en PC i varje stuga från vilken man kan boka och beställa.

I receptionsstugan finns ett allrum där det alltid finns tillgång till fria varma drycker och tilltugg. Och här kan man också spendera tid efter check out om man vill göra det mesta av sina sista skälvande timmar på resorten. Här säljs också de världsunika och såklart handgjorda Nehrujackorna. De är gjorda av ull från Himalaya och kan inte köpas någon annanstans. Den perfekta souverniren.

Under perioden maj till november 2018 kommer man att bygga två nya stugor och under den här tiden får gästerna 20 procents rabatt på alla bokningar.  Se det som ett tillfälle att få se hur dessa mästerverk skapas.

Ps. Har nu själv sällat mig till skaran som lagt upp en sån där sagobild från Eagle Brae på Instagram hehe.

Hyr Stuga i Skottland , Eagle Brae

Share

You may also like...