Hur slaget vid Culloden 1746 rapporterades i Scots Magazine

 En tidning jag läser varje månad är Scots Magazine, världens äldsta tidning som fortfarande trycks (själv läser jag den via app a la 2019) Första numret kom ut 1739, så (med några uppehåll) har den kommit ut i 280 år… 
När jag fick för mig att lära mig lite mer om jakobiterna* och slaget vid Culloden bestämde jag mig för att göra det genom ögonvittnesskildringar och rapporter från tiden då det hände snarare än genom nyligen skrivna skildringar. Och vilken upplevelse det blev! Jag blev så förvånad att det kändes så modernt, och det var mind blowing att läsa om byggnader och platser som fortfarande finns och används i vardagligt liv, släktingar till skotten på gatan och ja, en och annan Hay…  Att läsa något som för första gången beskrev något som senare skulle återberättas 1000 tals gånger i många generationer gav en ny dimension till den här historeilektionen.. 

Tidningarna läste jag på Mitchell Library i Glasgow, där de finns i förvar och tas fram om man frågar efter dem, men de finns för alla att läsa gratis på nätet via google books.

Uppställningen vid slaget vid Culloden
Klanerna Fraser och Mckenzie nämns (S byttes i skrift ut mot F i vissa fall på den här tiden som du märker)
Rapport från slaget vid Culloden
Året efter slaget rapporteras det om avrättningen av Lord Lovat i London. En James Fraser omnäms också och Frasers motto Je Suis Prest.

LÄS MER: Simon the Fox, Lord Lovat- 270 år gammalt fall på väg att lösas

Flora McDonald hjälper Bonnie Prince Charles
Nyheter från Sverige finns också med! Taube, Belke och Bonde skulle återinsättas för att läka nationens “heartburnings” men det gillade inte fransmännen…
Det rapporterades om storbranden i Göteborg 1746…
…och om födseln av en ny svensk prins, ingen mindre än Gustav III

*Jakobiternas mål var att återinsätta Stuartätten på tronen. Robert Bruce sonson var den förste kungen av Stuartätten genom sin pappa med efternamnet Stewart, släkt i rakt nedstigande led med bioaktuella Mary Queen of Scots, Maria Stuart, var son James var den som jakobinismen tog sitt namn ifrån. 

LÄS MER: Klanen Fraser Då och Nu om nuvarande Lord Lovat- Lairden som miste sitt slott

Share

You may also like...