Hotell och restaurangtips Skottland; Taynuilt Hotel, recension

Jag får ofta frågor från er läsare om hotell och restaurangtips i Skottland och jag gillar inte riktigt att rekommendera saker jag inte har provat på själv. Så därför tycker jag att det är extra roligt att jag nu har fått möjlighet att prova på att bo på några hotell som inbjuden gäst för att sen skriva en recension om upplevelsen. 
Har självklart  konstruerat en Scottish Momentsskala när det gäller att gradera hotellen: 

1 Scottish Moment: Här blir man inte långvarig… Vänd i dörren
2 Scottish Moments: Funkar i krisfall…
3 Scottish Moments: Helt Ok!
4 Scottish Moments: Här spenderar jag gärna många skotska stunder.
5 Scottish Moments: Kan inte bli bättre.  Jag flyttar in! Scottish Moments forever…


Okej, då kör vi. Och vi går ut starkt och börjar med Taynuilt hotell. 

Picture

Mysigt och traditionellt. Precis som man vill att ett hotell i Skottland ska vara. Foto: Taynuilt Hotel

Taynuilt är en by inte alls långt från Oban på Skottlands västkust. Hotellet, som är ett traditionellt gästgiveri eller värdshus,  har anor sen 1600-talet. Här brukade man stanna till för att byta hästar till “dilligensen” och få husrum och mat för resenärerna. Byn har faktiskt fått sitt namn från hotellet! Taynuilt betyder “huset vid ån”.


Hotellet har haft många ägare under sina år och ett tag hade det inte det bästa anseendet. Men 2012 tog nuvarande ägarna familjen McNulty över och har sen dess jobbat ihärdigt för att sätta hotellet på kartan när det gäller både boende och matupplevelsen. Och det har de lyckats med! Numer är hotellet populärt bland alla typer av resenärer och även ett ställe som byborna gärna går till för både mat och dryck.

Picture

Loch Etivesviten. Luftigt och fräscht rum med marint tema och roliga detaljer, t ex små mässingmöss på gardinstängerna:) Foto: Taynuilt Hotel

Utsidan av hotellet är vitkalkat och ser trevligt och inbjudande ut. Hotellet har 10 rum och det känns alldelse lagom. Här finns en restaurang, en bar och en “snug”, ett mysigt inre rum med öppen spis och bar där man kan välja att äta middag. 
Alla rummen är uppkallade efter olika skotska Lochs, allså sjöar och vi fick Loch Etivesviten, den finaste av de alla 🙂
Rummet var verkligen mysigt. Det hade en känsla av en stuga vid havet,  eller sjön då kanske jag ska säga. Det hade ett marint tema och var fräscht och inbjudande inrett. Det fanns både ett runt bord med stolar och sminkbord med speglar vilket gav en lyxig känsla. Alla möbler är antika. Rummet hade dessutom en egen uteplats! Väldigt trevligt och ovanligt och perfekt för ljumma sommarkvällar. Badrummet var fräscht och fint med vackert kakel, men det fanns inget badkar vilket var lite synd eftersom jag älskar att bada. Däremot fanns massor av badrumsprodukter, normalt sett kanske man får en eller ett par produkter men här hade de verkligen dukat upp en smärre buffe! Molton Brown dessutom, vilket är en favorit! 
Det fanns en megastor tv i rummet ovanför eldstaden vilket var ett perfekt läge för att kunna ligga i sängen och titta på favoritfilmen vilken man väljer ur samlingen med DVD-filmer i hyllan. 
Minibar fanns också och rejält med kaffe och te vilket jag alltid lyckas göra slut på annars. Normalt sett finns kanske nog till två koppar var men här fanns stora burkar av både kaffe och te och färsk mjölk dessutom. Plus i kanten för det!


Picture

Skaldjur av högsta klass! Foto Taynuilt Hotel

Vi åt middag i restaurangen och maten överträffade våra förväntningar. Jag förstår att man lagt mycket krut på att få till exceptionell mat för man vill verkligen bli ett ställe att räkna med i matkretsar. Och det har de blivit! Detta reflekteras dock inte i priserna som är mer än resonliga! I stort sett allt är lokalproducerat, från fisk och kött till grönsaker och t.o.m glassen är hemgjord, mer om den lite senare. Skotskproducerat vin är svårt att få tag i, men som managern David sa, då får man ta det nästa bästa; vin producerat av en skotte utomlands:) 

Picture

David, hotellets manager, var trevlig och jordnära och alldeles lagom pratsam. Han är vinkännare och har stor kännedom om vin och andra drycker så man kan alltid förvänta ett perfekt avvägt vin till sin måltid.

Till förrätt tog jag hotellets variant av Cullen Skinksoppa, en traditionell skotsk soppa gjord på rökt fisk, grädde och potatis. Den var enormt god! Till detta serverades hembakt bröd med smör och en delikatess som jag genast måste försöka få tag i; rökt havssalt från Hebriderna! Jag som gillar både salt och rökt (inte det nyttigaste, men vad  kan jag säga… ) blev lyrisk. Det är uppsatt på inköpslistan!

Picture

Min goda kycklingrätt! Mums!

Sam tog den andra soppan och den var också god även om jag tycker att inget kan slå en riktigt bra Cullen Skink.
När det gäller dryck har de ett stort urval av både Craft beer, kanske man kan kalla det hantverksöl, från mindre bryggerier och har till och med ett alldeles eget öl, förutom många olika whiskies och vinsorter. 
Till huvudrätt tog jag deras kyckling som var saftig och god och inte ett enda uns sämre än den kycklingrätt jag åt på en erkänd lyxrestaurang för ett tag sen… 
 Sam tog gourmethamburgaren och blev också han allt annat än besviken på sitt val. 


Picture

Sams efterrätt, äppelpaj med grädde. Rustikt serverad vilket jag gillar.

Till efterrätt tog jag deras hemgjorda glass. Det fanns flera olika smaker att välja bland och jag valde rom/russin, whiskymarmelad och choklad/caramel. Alla tre var goda, men chokladglassen var faktiskt den godaste jag nånsin ätit! Otroligt krämig och mjuk och inte för söt utan full av smak. Högsta möjliga betyg för den! (Om ni befinner er inom en timmes körväg från Taynuilt, lova då att ni tar er hit! Helst för en natts logi och middag men om tiden tryter, prova åtminstonne glassen! Ok?)
Vi sov gott i sängen vilket inte är en självklarthet för oss, däremot hade det varit bra med mörkare gardiner som stänger ute ljuset på morron. 
Frukosten serverades i matsalen mittemot baren. Mysigt med skotsk bed and breakfastkänsla. Man fick välja frukost från en meny, snarare än att hämta från en buffe men det fanns ett mindre bord med flingor och juicer. Vi valde traditionell “full Scottish Breakfast” fast utan blackpudding och haggis. 

Jag måste säga att det var en väldigt angenäm upplevelse, och det känns bra att nu officiellt kunna rekommendera Taynuilt Hotel som ett toppalternativ när det gäller boende och mat på Skottlands västkust. Ett bra alternativ till att bo mitt i smeten i Oban och en bra bas när man upptäcker västkusten, inklusive öarna som utgör Inre Hebriderna. Dessutom mindre än 2 timmars bilväg från Glasgow. Och vilken väg sen! Naturen tar fullständigt andan ur en!

Taynuilt Hotell får 5 Scottish Momentspoäng av 5 möjliga!

Här hittar du deras hemsida med all information du behöver. Glöm inte att hälsa från mig:)

Share

You may also like...