Guide till Islay- mer än whisky

I samarbete med Islay Cottages.

Är du det minsta whiskyintresserad har du med all säkerhet hört talas om ön Islay på Skottlands västkust. Ön som tillhör de inre Hebriderna är världskänd för sina många whiskydestillerier och sina rökiga whiskysorter. Men Islay är naturligtvis mer än bara whisky. Med skiftande natur, en utpräglad ömentalitet och Nordirland så nära att man en klar natt ser Ballycastles gatubelysning är ön en given destination för fler än whiskyentusiasten.

Paps of Jura

Själv just hemkommen från ön kommer här min guide till Islay.

Det första som slår oss när vi kör av färjan är att på Islay ger alla dig fingret. Nej, inte på nåt oförskämt sätt; alla bilförare hejar på alla och ofta genom att höja pekfingret från ratten för ett par sekunder. När vi kom fram till vår stuga efter 45 minuter var jag övertygade om att folk misstagit oss för någon populär lokalkändis medan Sam snarare tänkte att det var hans till perfektion polerade svarta fordonspärla som äntligen fick den uppmärksamhet och beundran han alltid hävdat att den förtjänat. Det var inte förrän vi googlade fenomenet vi förstod att vi var långt ifrån ensamma om att ha missförstått öbornas hälsningar. Det betyder inte att du är en kändis, är misstagen för en kändis eller att din bil är något utöver det vanliga. Det betyder bara att du just landstigit på en ö med ovanligt trevliga människor.

En av många hjortar på Jura

Och den känslan förstärktes redan när vi kom in i vår stuga som skulle bli vårt hem för en vecka. Vi hade meddelat ägarna att vi skulle komma med sena färjan vilket betydde en incheckningstid på närmare midnatt. Inga problem på Islay där man inte behöver låsa några dörrar. De lämnade helt enkelt dörren till stugan olåst så vi kunde checka in när som helst. Med lamporna tända och välkomnande brev och lokaltillverkad konfektyr på bordet kände vi redan första natten att Islay var ett sjusärdeles ställe.

American Monument

Boende

Islay Cottages har ett flertal stugor och hus på ön samt ett bed and breakfast i “huvudstan” Bowmore. Vi bodde i stugan Lossit i en renoverad stallänga i Kilchoman vilket ligger ensligt vid havet och på gångavstånd från två fantastiska sandstränder, och Kilchoman destilleri där man förrutom att gå på rundtur kan äta lunch. Den vitkalkade traditionella stugan har alla bekvämligheter du kan behöva, är fräsch och mysig. Det finns två sovrum och stugan tar upp till 4 gäster.

Kilchoman House och Kilchoman Cottages. Foto: Islay Cottages

I vardagsrummet finns en kamin som gör att det extra mysigt att stanna inne en ruggig höstkväll. Badkar och tv finns, samt wifi, och tillgång till tvättmaskin. Vi tyckte det var ett perfekt boende då en stuga liksom hör till när man besöker en skotsk ö och vi tyckte att vi fann en perfekt balans mellan upplevelser och att utnyttja stugans bekvämligheter och läge för att ladda batterierna.

Ena rummet i stugan. Foto: Islay Cottages

I stugan fanns gott om förslag på vad man kan göra på ön. Under vår vecka på Islay hann vi utforska hela ön i lugn och ro och ändå ha tid att koppla av i stugan. Eftersom att vi var där i november hade vi räknat med dåligt väder, men oj vad vi bedrog oss. Alla dagar utom en sken solen från en klarblå himmel och med 12 plusgrader kändes det snarare som vår än höst. Färjeturerna till och från fastlandet som tar ca 2.5h var inte heller något problem då havet var i stort sett kavlugnt. Detta är dock långt ifrån alltid fallet, så det är bra att ha det i minnet när man bokar sin resa till ön.

Vardagsrum med kamin. Foto: Islay Cottages

Matställen på Islay

Det finns några matställen på ön men med varierande kvalitet och öppentider. Det mest hajpade matstället just nu är Peatzeria, en hipp restaurang med ett ännu hippare namn (peat likamed det som gör islaywhiskyn rökig) med samma ägare som Islay Cottages. Här smorde vi kråset en av kvällarna med stenugnsbakad pizza och supergoda efterrätter. Vid bordet bredvid satt två svenskar och pratade destilleriupplevelser ett tecken på att ön blir populärare och populärare bland svenskar.

Stenugnsbakad pizza på Peatzeria

Dagsutflykter

En av dagarna åkte vi till Portnahaven, en mysig fiskeby på västsidan. Det här är Hellsing-land. När vi körde in mot byn var det nåt som kändes märkligt bekant och jag insåg att det var Four Winds, Jöns Hellsings skrivarlya, som står på en höjd med utsikt mot byn och havet. Om man uppvisar ett signerat ex av Jöns bok får man en gratis dram på puben An Tigh Seinnse där Jöns vän Laura huserar.

En utflykt som jag verkligen rekommenderar är en dag på grannön Jura. Det tar mindre än 10 minuter med den lilla färjan som korsar en av de starkaste undervattensströmmarna i UK och därför ofta måste gå på tvären. Jura som är känd för sina hjortar, George Orwells gömställe medan han skrev 1984 och sitt whiskydestilleri har ett fantastiskt landskap av hedar, berg, kullar och klippor. En enda väg, som ofta inte är mycket mer än en kostig löper utmed öns långsida och slutar vid det som måste vara UKs mest avlägsna gindestilleri. Mindre än 200 människor bor på ön.

Vy från Jura

Det råder ingen brist på vandringsrutter på Islay och en av dem, promenaden upp till American Monument är en av de mäktigaste med fantastiskt klipplandskap.

Vandringsleden till American Monument bjuder på fantsatisk natur

Ett bonustips måste bli att avlägga ett besök på Islay Woollen Mill, en till synes oansenlig gammal kvarnbyggnad inte långt från Bridgend. Här håller Gordon och Shiela Covell och deras son till och väver tweed för hollywoodfilmer (och även svenske kungen bär deras tweed meddelade Gordon stolt) Men det är så långt ifrån en massproducerande modern fabrik du kan tänka dig, det är som att komma tillbaka till 18oo talet. Helt underbart. Be om att få en rundtur av Gordon så kommer han ner från sin dragiga vind och visar de de gamla maskinerna och tygerna de producerar.

Islay Woollen Mill har tillverkat tweed till många hollywoodfilmer, bl a Forest Gump, Braveheart och BFG

Whisky

Islay har drygt 3000 invånare och 8 whiskydestillerier med ett nionde på väg. Tre av dem, Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg ligger på gångavsånd från både varandra och byn Port Ellen som är en av två färjehamnar på Islay. I huvudstan Bowmore finns destilleriet med samma namn och ut mot den andra färjehamnen, med Islays vackraste landskap ligger Caol Ila, Bunnahabhain och färskingen som inte ens öppnat än, Ardnahoe. Kilchoman har jag redan nämnt och sist men inte minst har vi Bruichladdich. För den whiskyintresserade kommer det alltså inte råda någon som helst brist på aktiviteter eftersom att destillerierna erbjuder olika turer, provsmakningsupplevelser och prova på dagar.

Lagavulin, ett av snart nio islaydestillerier

Islay Cottages faktaruta

  • Islay Cottages består av Kilchoman Cottages, Kilchoman House, Tarbert House Bed and Breakfast och Dundonald Bowmore.
  • Islay Cottages håller öppet året runt
  • De har ofta specialerbjudanden i lågsäsong. Under december, januari och februari får man t ex 100 pund rabatt vid bokning.
  • Stuggäster får dessutom 10 procents rabatt på Peatzeria
  • De hjälper gärna till med tips om vad man kan göra på ön och det finns också informationsfoldrar etc i stugan.
  • Isaly Cottages erbjuder också olika temasemestrar t ex golf, båt, vandring och fågelskådning.

 

 

 

 

Share

You may also like...