Guide till Edinburghs museer

I en stad så fullproppad med historia som Edinburgh är det inte konstigt att det finns massor av mueum. Här kommer en guide till de olika museerna. Alla utom Surgeons Hall har gratis inträde och alla ligger på några minuters gångavstånd från varandra i Old Town.

 1. National Museum of Scotland är en av Skottlands mest välbesökta turistattraktioner. Här spenderar du lätt en heldag. Själva huvudhallen, the Grand Gallery,  är lite av en upplevelse i sig med högt kupolliknande tak och massor av naturligt ljus. I en annan utställningshall finns modeller av djur i naturlig storlek hängande i olika lager från golv till tak. Mycket effektfullt. Det klonade fåret Dolly finns också att beskåda samt en modeutställning med allt från Alexander McQueen till Vivienne Westwood. Här finns också en utställning om skottarna historia samt objekt från Bonnie Prince Charles, jakobiterna, Culloden och Mary Queen of Scots. Från museets tak får du en av de bästa utsikterna över Edinburgh. Och har du inte möjlighet att besöka museet själv kan du numera besöka det genom Google Street View!

  Grand Gallery, National Museum of Scotland

 2. Museum on the Mound är beläget i gamla banklokaler på kullen som skapades av den jord som blev över när man byggde New Town på 1700 talet. Museet berättar historien om Skottlands pengar genom tiderna och en miljon pund finns till beskådan!

  Sedel från 1730 på Museum on the Mound

 3. Surgeons Hall är ett udda museum och ingenting för den äckelmagade eller känslige. Själv fick jag vända bort huvudet och skynda på stegen ett par gånger på min rundvandring. Det här är nämligen precis som det låter på namnet ett medicinskt museum (med anor från 1600 talet) och som fortfarande används av läkarstuderande men som nu också är öppet för allmänheten. Här finns en amputerad fot från 1800 talet i en burk, en skalle som hittats på Cullodens slagfält och tusentals andra liknande objekt. Jag säger som Daniel Defoe, en av museets tidiga besökare: Museet innehåller alldelses för många och ovanliga objekt för att jag ens ska försöka mig på att beskriva dem. (Fritt översatt) En annan person med anknytning till museet är kirurgen Joseph Bell. En av hans studenter, Arthur Conan Doyle, tillskrev sedermera Joseph Bell äran att vara förlaga till den fikitva Sherlock Holmes. Bell var nämligen känd för att vara en fena på att diagnostisera med hjälp av sin ovanligt skarpa iakttagelse- och slutledningsförmåga.

  Surgeons Hall Museum är inget för den äckelmagade.

 4. Peoples Story. Museet som berättar den vanliga arbetarens historia. Här finns uppbyggda miljöer med allt från en Print Shop eller bokbideri till en hotellreception, ett tea room, ett kök från krigstiden etc. Museet ligger i Canongate Tolbooth, en byggnad från 1591. På baksidan av museet ligger en gammal kyrkogård.

  Bokbindaren i Peoples Story Museum.

 5. Mitt emot Peoples Story hittar du Museum of Edinburgh som är inhyst i det historiska Huntly House. Här finns Greyfriar Bobbys skål och halsband, ritningarna över New Town, många objekt från livet i Edinburgh på 1700 talet och andra faschinerande objekt som har med stadens historia att göra. Huntly House och Bakewell Close är även kända från tv, inte minst trappan.

  Museum of Edinburghs bakgård samt Bakehouse Close är kända från tv.

 6. Museum of Childhood är namnet till trots ett besöksmål som passar alla åldrar. Vill du minnas ägodelar du höll kär som barn är det hit du ska gå, för det finns en stor chans att de finns utställda här! Själv såg jag leksaker från både min egen barndom och mekaniska leksaker som jag minns från mormors vindsskrubb och som alltså mamma och hennes bröder lekte med som barn.

  Brädspel från 1700 talet på Museum of Childhood. “The New Game of Human Life”

 7. Writers Museum. Edinburgh är en litterär stad som frambringat många stora författare och det här museet fokuserar på 3 av dem; Sir Walter Scott (Wayverly, Rob Roy, Ivanhoe) Robert Louis Stevenson (Dr Jekyll och Mr Hyde, Skattkammarön) och Skottlands stolthet, poeten Robert Burns (To a Mouse, A Red Red Rose) Förutom personliga ägodelar, porträtt och böcker finns här den tryckpress som waverleynovellen trycktes på. (På vindsvånigen… hur fick dem upp den dit liksom..) den stol som Burns använde i William Smellies Print Shop, (Smellie var en Master Printer, en av de första manliga barnmorskorna och satte dessutom ihop den första utgåvan av Encyclopedia Britannia) och Stevensons garderob, (gjord av verklighetens Brodie som boken om Jekyll och Hyde förmodligen baserades på)

  Här står det en Print Shop Worker och jobbar på, på Writers Museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...