Guide till Aberdeen ; fängelse, delfiner och fynd

Guide till Aberdeen : Aberdeen har, som jag sagt förrut, inte gjort sig känd som någon turiststad. Oljeboomen betydde att de satsade mer på oljerelaterad business än turister. Men med både slottdelta och whiskymecka runt hörnet är det många som kommer till området. Så varför inte passa på att upptäcka den här underskattade staden när du ändå är i närheten!
Här kommer mina bästa tips om hur du bäst spenderar din tid i the Granite City.

Guide till Aberdeen

Footdee: en gammal fiskeby inte långt från stadskärnan med små fiskestugor vid havet.
Aberdeen Beach: en kort bit längre norrut ligger stranden, en lång sträcka som är ett populärt promenadstråk och surfing.
Guide till Aberdeen

Små utsmyckade stugor och färgglada trädgårdar i Footdee.

Bridge o Balgownie. Gammal vacker bro från 1200 talet över floden Don. Gå över bron och följ sen floden för en promenad utöver det vanliga. Kullerstensgator, gamla fina byggnader och den mäktiga floden.
Rosemount. Shoppingområde strax ovanför centrum med specialbutiker. Bland annat en hattaffär utöver det vanliga.  Och en ostaffär med berg av hundratals olika ostar på disken, som är populär bland norrmän som vallfärdar hit för att köpa med sig ost hem till Norge.
Charity triangle. Ett antal secondhandaffärer som ligger i en triangel i centrum. Kända bland samlare och dealers för riktiga fynd. Folk i branchen kommer från när och fjärran för att finkamma dessa affärer.
guide till aberdeen,

Otippade fynd från Charity Triangle…

Tolbooth museum. Intressant litet museum i centrum av stan. Detta var ett fängelse för länge sen. De enormt tjocka väggarna, portatrna och enorma gamla hänglåsen gör att man fortfarande kan känna paniken komma krypande när man går uppför den smala vindlande stentrappan upp till vindens fängelserum. Gratis inträde, som de flesta museer i skotska städer.
Delfiner. Åk upp till Torry Battery just utanför city.  Parkera där med en kikare och vänta på stimmen av delfiner som simar i kölvattnen av de stora skeppen som angör hamnen. Spektakulär delfinshow utlovas.

 Bo

Skene House: Bor bäst i Aberdeen gör man på Skene House. Detta är ett lägehetshotell i centrala stan uppdelat på tre olika fastigheter. Alla på ett par minuters gångavstånd från centrum. Här finns fräscha lägenheter i alla storlekar.  Som ni vet sen förrut så föredrar jag ofta lägenhet framför hotellrum. De har vunnit massor av priser. Bl a delades 3 priser ut till Aberdeen i år från hotels.com och alla tre gick till Skene House. Man har dessutom varit etta på tripadvisor fyra år på rad. Hotellet är fyrstjärnigt och frukost ingår i priset. Har själv inte bott på hotellet, det här är inget samnarbete. Men jag sitter då och då i lobbyn och bloggar, så kom och säg hej om ni ser mig 🙂
Hotellet har också privat trädgård och bar och första drycken är alltid graits för hotellgästerna. De har avtal med restauranger och gym i Aberdeen. Detta gör att man kan gå ut och äta och sen få notan adderad till hotellräkningen i stället för att betala på direkten. De hjälper också till att organisera dina aktiviteter, transport, och till och med översättning, vid behov. Ett boende med det lilla extra.
guide abedeen

Foto: Skene House.

 Guide till Aberdeen
Share

You may also like...