Guidad historievandring i Edinburgh – Secrets of the Royal Mile

När vi var i Edinburgh härförsistens blev vi inbjudna att att vara med på en av Mercat Tours guidade historievandringar genom staden. Vi valde turen Secrets of the Royal Mile, men det finns flera andra turer att välja på också, bl a en Outlandertur som tar en med till olika platser i serien. 
 Royal Mile är navet i Edinburghs gamla stan, en gata som löper från slottet till Palace of Holyrood House och är just en mile lång. 
Tyvärr var det en av faktiskt ganska få dagar då det regnade nonstop. Visst regnar det då och då i Skottland men det är ovanligt med hällregn, småskurar kan dock komma och gå lite hur som helst. 
Vi tänkte att det klarnar nog upp snart så vi bestömde oss för att möta upp gruppen på utsatt tid kl kvart över 1 vid Mercat Cross mitt på Royal Mile. Vår guide mötte upp i regnrock och vi andra fällde upp våra paraplyer och fick veta att turen skulle livestreamas i appen Periscope. Snabbt smsade jag de där hemma i Sverige och i allafall syrran lyckades koppla upp sig och kunde på så sätt följa vår regniga historievandring i realtid. 
Turerna som Mercat Tours håller i är informativa och underhållande och för den historieintresserade som vill veta med denna gotiska stad är en historievandring ett bra tillfälle att få lära sig mer om staden och allt spännande som hänt här genom århundrandena. Vår guide berättade om den sanitära situationen i staden för ett par hundra år sen och sa att man införde en regel om att pottorna bara fick tömmas ut genom fönstren kvällstid. Hon tillade att regeln sen aldrig avskaffats och tillade att vi skulle se upp om vi gick ut på stan på kvällen. Det är fortfarande lagligt att tömma pottan genom fönstret… 
Det var meningen att vi skulle avsluta vandringen med en tur till slottet men vid det laget var vi så genomblöta att vi tyvärr var tvungna att avvika. 

Mer information om turerna hittar du här. 

Picture

Bild Mercat Tours

Share

You may also like...