Gott och blended #3

Många svenskar har ett stort intresse för whisky och är väl omtalade och respekterade i skotska whiskytkretsar då Sverige är en stor marknad för den skotska whiskyindustrin. I stort sett alla destillerier erbjuder rundturer men det finns också mer specialicerade turer, upplevelser och kortare utbildningar för den som vill förkovra sig djupare i whiskykokningens konst och historia.  Här kommer tre förslag.

Glen Garioch i Oldmeldrum erbjuder en whiskytur utöver det vanliga som även kan falla den inte alltför whiskyintresserade i smaken (ehe). Under en halv dag får man djupdyka i destilleriets historia och anknytning till bygden i övrigt. Efter en tur bakom kulisserna färdas man till olika platser i byn och får en större förståelse för vilka ringar på vattnet ett destilleri ger en liten bygd. Faschinerande överraskningar utlovas och turen avslutas med en speciell lunch på det närliggande Meldrum House Hotel, ett fantastiskt hotell som är en upplevelse i sig.

Om du är mer intresserad av att själv hugga i och vara med i själva framställningen av whisky är det Strathearn Distillery du ska uppsöka. Här får du under tre dagar jobba på destilleriet tillsammans med destillerichefen. Beroende på vilka dagar i veckan du är där får du hjälpa till med olika sysslor. Den här kursen är dessutom populär bland dem som själva vill starta ett destilleri då man inte snålar på yrkeshemligheterna.

En av de populäraste resmålen i Skottland för svenskar är Islay. Det är naturligtvis whiskyn som drar. Med sina 9 destillerier på den lilla västkustön är det inte konstigt att det blir en punkt på bucketlist-an för den som gillar sin Uisge Beatha och då av den rökigare sorten. På ön finns en uppsjö av turer, skolor och upplevelser med whiskytema att välja bland. Här kan gosporttravel hjälpa till att göra ett skräddasytt program åt din resegrupp, särskilt för företag.

Läs mer: Guide till Islay, mer än whisky

Gott och Blended 1

Gott och Blended 2

 

Share

You may also like...