Gott och blended 2 -Whisky svepet

Här kommer ett svep från den skotska whiskyvärlden.

Som whiskyintresserad skottlandsbesökare styr man kanske stegen mot en specialiserad whiskyshop, men efter ett blindtest som korade en otippad whisky, inte bara till vinnare, utan till en av de bästa i VÄRLDEN... är det kanske dags att tänka om och istället gå in på… Aldi. Aldi är en lågprismataffär nästan identisk med Lidl och deras Glen Marnoch Speyside Single Malt Scotch Whisky för £17.49 stod som vinnare när välrennomerade Spirits Business Scotch Whisky Masters skulle smaka sig till en vinnare i blindtest. Och inte nog med det. Aldis åttaåring Highland Black, för under 13 pund per flaska vann en silvermedalj. Aldi har nu 5 prisvinnare i sin whiskyhylla. Otippat ändå…

En av de största nymodigheterna inom den skotska whiskyindustrin är experiment med whisky gjord på råg. Enligt Scottish Field var det inte mindre än 7 destillerier som under 2017 avslöjade att de har experimenterat med framställning av rågwhisky. Ja rent tekniskt skulle den drycken förmodligen inte få kallas whisky då det finns strikta regler för vad som får kallas det, men i folkmun skulle det bli rågwhisky. Man har hittat referenser i gamla dokument från början av 1900 talet att rågwhisky förmodligen tillverkades i Skottland redan för 200 år sen och i Amerika har man redan denna typ av whisky.

Bitcoin har du säkert hört om, men Cask Coin? Världens första digitala whiskybaserade kryptovaluta is now a thing…

I Sverige sätter man kanske in en slant på barnens konto under deras uppväxt som de sedan kan få när de blivit myndiga men i Skottland investerar man såklart i ett whiskyfat istället som får ligga och mogna på sig tills den kan säljas av barnet senare i livet. Dock är det inte utan att initiativet mött kritik.

Skottland har blivit först i världen med prisgolv på sprit. Från och med maj 2018 trädde en ny lag i kraft som betyder att sprit inte får säljas för mindre än 50 pence (ca 6 kr) per enhet.

Diageo investerar 150 miljoner pund på ett nytt Johnnie Walker besökscentrum i Edinburgh samt uppgradering av befintliga destilleriers besökscentrum runt om i Skottland.

Mer whiskyrelaterade inlägg och uppdateringar på facebook och instagram kommer 15e till 26 november då jag kommer att besöka Islay för första gången.

Scottish Moments alkoholpolicy hittar du här.

 

 

 

 

Share

You may also like...