Glass i stora lass – Portsoy Ice Cream

Att det finns en whiskyrutt i Skottland vet ju alla, att man kan åka från destilleri till destilleri och lära sig om mer om whiskyhantverket. Men något som inte lika många känner till är att det faktiskt finns en glassrutt också som tar en från den ena skotska tillverkaren av glass till den andra. Och idag blir det ett besök på en av de förnämsta, nämligen Portsoy Ice Cream i, just det, Portsoy.

Men glass och Skottland… hur går det ihop tänker du… jo, för det första: Det ääär mycket soligare i Skottland än vad det ofta orättvisa regnryktet säger! Visst, det regnar, men inte alls så mycket som många tror. För det andra: Det finns massor av kor i Skottland. Och kor är lika med grädde som är lika med glass. Och för det tredje: Skottarna är passionerade när det gäller mat, och speciellt lokalproducerad mat av fin kvalitet. Sen gammalt har skotsk mat dåligt rykte men det håller snabbt på att ändras. T ex så är 2015 matens och dryckens år här i Skottland och det pågår många event i matens tecken.

Glass, skotsk glass, portsoy icecream, skotsk mat,

Supergod glass

Men nu, tillbaka till Portsoy och Neil och Alex mysiga glasstillverkning och kiosk. Vi stannade till här på väg till Delgatie Castle i förra inlägget, för att provsmaka glass i stora lass. Här tillverkar de sin glass av lokala råvaror, säljer den och uppfinner nya smakkombinationer mest varje dag. Neil och Alex tillhandahåller också specialbeställningar till bröllop och andra begivenheter.

Ägaren Neil visar stolt upp en av sina glassskapelser.

Ägaren Neil visar stolt upp en av sina glassskapelser…

Stället är väldigt populärt och det plingar till i dörren hela tiden och kön ringlar lång. När vi väl smakar vår första glass förstår vi varför. Man känner direkt att detta är en kvalitetsprodukt. Neil låter oss smaka alla smaker vi vill innan vi bestämmer oss för vad vi vill ha i våra 4 kulorsbägare. Smaker som stod ut var gin and tonic, (endast för dem över 18,) kaffe och kardemumma glass, (smakade som en klassisk svensk fika), salted caramel, fishermans friend, och mangosorbet.

Fullproppad av glass är det dags att åka vidare, men först efter att ha försökt övertyga Neil om att börja sälja sin glass också i Aberdeen. Man vill ju inte behöva åka en timme varje gång man är sugen på glass… men tills vidare får det väl bli så 🙂

Glasstårta, portsoy icecream,

… en glasstårta med Pingu-tema 🙂

 

I samarbete med FoodFest15

Share

You may also like...