Glasgow : Demijohn, affären för flytande delikatesser

Glasgow

I samarbete med Demijohn

När vi var i Glasgow sist blev vi tillfrågade om vi ville komma och hälsa på hos Demijohn och provsmaka deras olika produkter. Detta är något som alla kan göra. Så om du är i Glasgow så titta in och provsmaka! Demijohn är nämligen  en delikatessaffär för flytande produkter. Det vill säga vinäger, oljor, smaksatt vodka osv.

Demijohn ligger centralt i Glasgow West End och det finns även en i Edinburgh. Konceptet går ut på att man kan provsmaka allt innan man köper något och man väljer också vilken flaska eller behållare man vill ha sin produkt i. Det finns massor av olika storlekar, former och färger. Namnet Demijohn kommer faktiskt från glasbehållarna som kallas så på engelska.

Produkterna i affären kommer från lokala skotska och engelska småskaliga producenter. Till exempel så är det så att tanten som gör flädervinägern behöver hjälp att plocka flädern så i juni varje år stänger affärerna och hela personalstyrkan åker och plockar fläder. Vinägern som tillverkas av fläderblommorna kan sedan användas som salladsdressing eller så kan man blanda den med bubbelvatten till en uppfriskande dryck. Så mild smak har denna vinäger.

Jag provsmakade säkert 25 olika produkter, den ena godare än den andra. Mina favoriter var hallonvinägern och chokladgräddlikören, deras egen variant av Baileys.

Återbruk och återvinning är en stor del av Demijohns policy. Hyllor och glasbehållare är återanvända produkter från andra företag. Glasflaskorna som man köper sina produkter i tar man sen med tillbaka till affären när det är dags för påfyllning. Allt för att minska svinn.

På deras hemsida finns recept på mat och dryck, tävlingar (såg att man kan vinna deras Mini Whisky Rack just nu) och tips.

Jag tänkte att jag helt fräckt skulle ta och dela med mig av deras recept på apelsinglass för vuxna nu när sommaren har kommit. Den låter riktigt läskande och god.

 

Ingredienser

Tillagning

Mixa ingredienserna. Tillsätt ginen lite i taget och smaka av så det inte blir för starkt. Frys massan en halvtimme och kör den sen i en glassmaskin. Frys i lämplig behållare och ta fram ur frysen en halvtimme innan servering. Servera med apelsinklyftor.

Glasgow

Vi fick provsmaka vinägrar, smaksatta alkoholhaltiga drycker och oljor. Vid varje behållare finns en liten förklaring av varifrån produkten kommer. Allt är mer eller mindre lokalt.

Glasgow

Presentavdelningen med korgar och förpackningar med de olika produkterna.

Glasgow

Hyllor och behållare är återanvänt material.

 

 

Glasgow

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...