Gästbloggare

Idag har vi besök av en gästbloggare! Det är Terese Marvelin som reste till Skottland och blev så förälskad i landet att hon förlade handlingen i en av sina böcker hit! Här kommer hennes inlägg som gästbloggare:

DSC_1248

 

Hej alla Skottlandälskare!

Jag heter Terese Marvelin och är dagens gästbloggare. Jag är också författare. Jag var i Skottland under en vecka sommaren 2014 och blev så pass förälskad i landet att jag bestämde mig för att min nästa bok skulle utspela sig där. Jag skriver feel-goodböcker och tyckte att ett så romantiskt och vackert land skulle bli en perfekt plats för en kärleksroman.

Jag hade en enorm utmaning i att försöka gestalta Skottlands storslagenhet med den vackra naturen men jag måste säga att jag har lyckats och dessutom fått en och annan läsare att bli riktigt sugna på att besöka landet.
Under min och min mans resa bilade vi. Vi hade ingen plan eller resrutt inplanerad innan vi landade på flygplatsen. Det enda vi var tvungna att passa var en show med illusionisten Derren Brown i Aberdeen och sedan flyget hem igen. Vi körde bilen och stannade helt enkelt där vi kände för det. Boende löste vi när vi väl stannade för kvällen och i vissa fall via Tripadvisor på mobilen när vi satt i bilen. (Då kunde man även få en hel del rabattpriser.)
Jag kan absolut rekommendera att uppleva Skottland på just det sättet som vi gjorde. Om du inte har ett kontrollbehov utan dess like, då kommer du nog att gå i taket. Men för oss som gärna reser relativt spontant passade det utmärkt!

 

Den enda gången detta slog slint var i just Aberdeen. Vi kom dit någon gång mitt på dagen och skulle leta efter ett boende som vi kunde ta oss till efter föreställningen med Derren Brown. Och vi fick leta…. och leta…. och leta…. Det fanns inte ett enda ledigt rum i hela staden. Inte ett enda vandrarhem, b&b eller hotellrum som var ledigt. Vi hann se precis hela staden i jakten på en säng att sova i. En herre vägrade hyra ett av sina rum till oss då det bara fanns en pytteliten säng att dela på. Vi tjatade på honom och försökte övertyga honom om att det inte gjorde oss något. Han såg på oss (en tjej på 70 kilo och en kille på 110 kilo) och vägrade hyra ut. Vi funderade på alternativet att köra vidare till nästa stad efter föreställningen, mitt i natten, för att hitta någon som var villig att vakna och släppa in oss för att sova eller om vi helt enkelt skulle sova i bilen (den billigaste och minsta bilen som gick att hyra). Till slut hittade vi en man som hyrde ut några skitiga rum med våningssängar. Han sa till en början att han inte hade någonting men sedan slank det ur honom att han hade ett rum som var för 6 personer. “VI TAR DET!” skrek vi. Han sa att vi i så fall skulle få betala vad rummet faktiskt kostade, vilket var 100 pund. “Inga problem!” svarade vi då det faktiskt inte var mycket pengar även om rummet inte hade ett badrum eller det serverades frukost i priset. Däremot var mannen som hyrde ut riktigt obehaglig och jag var övertygad om att han var en yxmördare som skulle döda oss i sömnen. Jag tvingade min man att följa med mig varje gång jag gick på toaletten i korridoren. Jag ställde våra väskor och en stol på insidan av dörren för att blockera dörren för yxmördaren och sedan tryckte jag in mig i underslafen på en 90-säng tillsammans med min man. Vi sov gott och överlevde, vilket du som läser det här säkert redan räknat ut.

 

Jag hade blivit tipsad av en kollega att åka på delfin-utflykt i Inverness. Vi var dom enda två som åkte med en mycket trevlig man. Vi fick själva styra båten och fick mycket information om dom söta delfinerna. Vi såg flera stycken och kom riktigt när dom vilda varelserna. En rolig anekdot kring detta är att jag inte är jätteduktig på engelska men trots det vågar jag och försöker alltid att prata med lokalbefolkning när vi är i andra länder.
Jag gick in på en turistbyrå och frågade glatt efter just de här delfinutflykterna:
“Is there any dolphin execution around here?”
Jag menade såklart excursion… Min sambo rusade ut från turistbyrån i världens skrattattack. Personalen hörde inte att jag faktiskt hade bett om att få se en delfin-avrättning (eller så var dom snälla nog att inte reagera) och hjälpte mig. Kudos till proffsiga expediter!

Mina tips/starkaste upplevelser:
– Ta er utanför Edinburgh. Nu hann vi aldrig åka ut till de riktiga högländerna men vi hann en bra bit in och upp i landet. Naturupplevelsen är någonting som jag aldrig kommer att glömma. Det är förbluffande vackert när man kommer en bit in i landet. Min favorit av de platser som vi stannade på var Braemar. En lugn, grön och vacker stad. Värt att veta är att det inte finns någonting att äta där efter klockan 9 på kvällen. Vi hittade en liten supermarket där vi kunde köpa smörgåsar och frukt till middag.
– Var beredd på lösa får på vägarna! Det var inte vi… som var på väg att hoppa ur bilen och påbörja någon form av räddningsaktion tills vi insåg att alla får går på betesmarker som inte är inhägnade.
– Ta tid på er. Vi stannade bilen ungefär en gång i halvtimmen för att vi var tvungna att fota precis överallt. Bakom varenda berg, efter varje kulle så blev det vackrare och vackrare än innan. ALLT skulle fotas.
– Testa Haggis. Och testa Haggis två gånger om du inte tyckte att det var gott första gången. Det smakar väldigt olika beroende på vem som lagar det. Jag tycker att det smakar okej, min man älskade det. Men testa!
– Bestäm er för vilka slott ni ska se redan innan för varenda slott tar inträde. Alla är vackra men självklart kan man inte betala för att se alla. Man kan ju inte åka hem och gjort av med hela reskassan på att se Skottlands alla slott (om man nu inte åker till Skottland med målet att se Skottlands alla slott).
– Förbered er på att se vackra byggnader. Det tog oss ungefär två dygn av “ÅH, kolla slottet! Jaha… det var ett kärnkraftverk…” och “ÅH, kolla slottet! Jaha… det var en publik toalett…” innan vi insåg att ALLA byggnader i Skottland ser ut som kungliga palats.

Skottland ligger hittills på min lista över bästa resmål. Det lugn det landet gav mig har jag aldrig varit med om tidigare och jag kan rekommendera precis alla att åka dit!
Nästa gång jag åker dit så tror jag att jag ska hyra mig en stuga i högländerna, göra små utflykter och skriva ytterligare en bok!
Här kan man läsa om boken (och såklart även om min debutroman): https://www.bokus.com/bok/9789198222111/allt-som-glimmar/
Följ mig gärna på Facebook och Instagram: Terese Marvelin
www.teresemarvelin.se

 

 

Gästbloggare

Fler gästbloggare hittar du här och här

Det är alltid kul att höra om era skottlandsupplevelser, så skulle du vilja vara gästbloggare här? Kontakta mig då via kontaktformuläret överst i vänstermarginalen.

Share

You may also like...