Fyra slott en timme från Edinburgh

Om du sett Edinburghs slott och inte fått nog kommer här förslag på fyra olika slott som alla ligger ca en timmes bilresa från stan. Stirling Castle och Ravenscraig kan man med fördel också åka tåg till (tar också ca en timme från Edinburgh)

Doune Castle

Doune Castle härstammar från 1200 talet och har upplevt mycket dramatik under sin existens. Bonnie Prince Charlie och hans highlanders ockuperade slottet i januari 1745. Det användes som fängelse för regeringstrupper som tillfångatagits vid slaget i Falkirk, det som anses vara jakobiternas sista framgång. Några av fångarna, bl a författarnen John Home och prästen John Witherspoon (Reese Witherspoon, som har skotskt påbrå säger sig vara släkt med sin name) som förvarades i rummet ovanför köket, flydde genom att vira sig ner på ihopknutna lakan. John Witherspoon emigrerade senare till Amerika och blev en av dem som signerade oavhängighetsförklaringen eller the Declaration of Independence.

Men för många är Doune Castle mer förknippat med och igenkänt från många stora tv produktioner som t ex Outlander, Monte Pyton and the Holy Grail och Game of Thrones.

Hur som helst är Doune Castle värt ett besök och håller öppet året runt.

 

Stirling Castle

En dryg mil från Doune Caslte ligger Stirling och Stirling Castle. Stirling Castle påminner om Edinburghs slott där det ligger på en klippa högt över stan. Mycket av Skottlands historia de senaste 1000 åren eller så har utspelats antingen i eller i närheten av det här slottet. Jakobiterna försökte ett år efter slaget vid Falkirk och bara tre månader innan slaget vid Culloden ta kommando över Stirling Castle och satte upp sitt artelleri på Gowan Hill brevid slottet, där det nu ligger en kyrkogård, men slottets kanoner var starkare och jakobiterna drog sig tillbaka. 200 år tidigare hade Mary Queen of Scots spenderat sina första år i slottet och när hon var nio månader gammal var det här hon kröntes till att bli drottning av Skottland.

 

Ravenscraig Castle

Jag kallar det Inverurie syndromet: Jag är på en plats som jag varit på hundratals gånger tidigare, avviker något från min vanliga rutt och hittar nåt som jag inte hade en aning om fanns där. Det här är så typiskt Skottland där det finns gömda guldkorn bakom varje hörn, så jag får nog helt enkelt vänja mig. Eller bli bättre på att leta… (Om du undrar var namnet Inverurie syndromet kommer från så var det när jag upptäckte en hel liten ministadsdel i Inveruie stan där jag varit massor av gånger under flera års tid. Chocken..)

Ravenscraig Castle är i allafall min senaste upptäckt. Det ligger precis i utkanten av Kirkcaldy, en stad jag också varit i massor av gånger, men det var inte förrän i helgen jag upptäckte den här slottsruinen med utsikt över havet. Man parkerar vid Ravenscraig Park och går sen i riktning mot stan. Intyckt mellan ett bostadsområde och havet hittar du slottet. Det är gratis att gå in på området men man kan inte gå in i själva byggnaden. Väl värt ett besök, inte minst pga av utsikten!

 

Balgonie Castle

Av de fyra slotten i det här inlägget måste nog Balgonie (några kilometer från Ravenscraig) vara min favorit. Det är ett litet medeltida slott, som har kvar all den charm som man förväntar av ett slott från den här tidsperioden och det är som att kliva in i Ivanhoes värld.

Och som om inte det vore nog, när man kommer in i slottet möts man av the Laird of Balgonie och hans trogna följeslagare, de enorma skotska hjorthundarna som patrullerar stället. Lairden själv är en äldre man med långt grått skägg, kilt och käpp. Mödosamt men entusiastiskt visar han stolt sitt slott och livsverk för besökarna. Hundarna och han bor i ett av slottets rum.

Även hit har ett och annat tv team hittat, bl a Outlander som fyllde slottsgården med höglandskor för inspelningen av scener till säsong 1.

Inte nog med att min kamera gått sönder, mobilkameran håller också på att ge upp efter att linsen spruckit, så ursäkta bilderna nedan… 🙁

 

 

 

 

Share

You may also like...