Frågor och svar om Skottland ; resrutter

Frågor och svar om Skottland: Jag får många mail med frågor från er läsare och det är såklart jätteroligt. Jag försöker svara på mailen alltefterom att de kommer in, men ibland hinner jag inte. Andra gånger har det hänt att mailen hamnat i spammappen av oklar anledning. Jag ber om ursäkt för det och ska försöka skärpa mig 🙂

frågor och svar om skottland

Frågor och svar om Skottland ; Crail en av Fifes mysiga fiskebyar är ett måste.

Jag tänkte att om jag lyfter frågorna i ett inlägg är det ju fler som kan dra nytta av svaret. Det är några frågor som återkommer gång på gång och en av dem är vilken rutt man ska ta om man ska hyra bil och uppleva Skottland i några dagar.  Läsaren nedan undrade just det, och  här kommer mitt svar.

Fråga: Vi vill hyra bil en dag eller två från Edinburgh och är denna gång nyfiken på östkusten. Tips på rutt?

Svar: Generellt när det gäller bilkörning i Skottland rekommenderar jag alltid att man tar gott om tid på sig. Vägarna kan vara smala och krokiga på sina ställen, det är vänstertrafik och ibland får och kor på vägarna. Du kommer dessutom att vilja stanna stup i kvarten för att ta foton samt utforska byar och småstäder. För att inte tala om alla slott, destillerier och tearooms du kommer att vilja besöka.

Du MÅSTE se Fifes fiskebyar, St Andrews, Stonehaven med Dunnottar Castle. Har gjort en ungefärlig rutt nedan. Generellt håll dig till kusten och småvägar snarare än till stora vägar om du har ett val.

Har länkat till tidigare inlägg jag skrivit om platserna och vad som finns att se och göra där mm

Start i Edinburgh. Åk nordöst mot Crail och de andra fiskebyarna i Fife, se till att åka ner till hamnarna och gå runt lite i byarna. Crail har ett underbart tearoom just vid hamnen, missa inte! Sen åker du vidare mot historiska St Andrews, golfens hemstad, där du också besöker slottet, hamnen, världens äldsta golfbana (kändisspotting!) och själva centrumet

Fortsätt norrut längs kusten, åk till utsiktsplatsen över St Cyrus fantastiskta strand, via Arbroath där du stannar till för att besöka hamnen och köpa Arbroath Smookies från fiskesstånden i hamnen. I Arbroath finns också ett fyrmuseum.

Fortsätt sen norrut längs kusten och har du tid och vill ha lite luft stannar du till vid fågelreservatet och klipporna Fowlsheugh.

Nu är du snart vid Stonehaven och Dunnottar Castle, för att inte missa nåt här läs min guide till Stonehaven här.

Härifrån skulle jag ta av inåt landet och högländerna till Ballater, Braemar och ner mot Spittal of Glenshee, en av mina favoritvägar,  och ner till Perth och tillbaka till Edinburgh.

Nästa gång i Frågor och svar om Skottland svarar jag på den andra av två frågor som dyker upp om och om igen, nämligen det här med att bo på slott i Skottland.

Share

You may also like...