Försvunnet skepp hittat i sökandet efter MH370, unik skotsk fiskemetod och en thailändsk strand på Yttre Hebriderna

En sjörapport från Skottland; tre notiser som fångat mitt intresse på sista tiden:

  • Försvunnet skepp hittat i sökandet efter MH370. West Ridge var ett skepp som byggdes i Glasgow 1869. På en resa mellan Liverpool och Bombay 1883 försvann skeppet med 28 besättningsmedlemmar från bland annat från Skottland och Skandinavien ombord, spårlöst.  I sökandet efter MH370, den Boeing 777 som försvann spårlöst i mars 2014 har man hittat ett vrak som man nu tror är West Ridge. Ca 3 mil därifrån hittade man ännu ett skeppsvrak, som skulle kunna vara W. Gordon som seglade från Skottland 1877. De två vraken är bland de mest avläget belägna och djupast liggande i Indiska Oceanen och man kan inte dyka ner till dem. Med hjälp av kolprover och dokument har man kommit fram till skeppens möjliga identiteter. Låt oss hoppas att det inte tar över 100 år att lösa mysteriet med flygplanet. .
  • Stränderna på Yttre Hebriderna får ofta besökarna att tappa hakan med sitt turkosa vatten och sin vita sand. Det sista man väntar sig att se på dessa karga öar är en i det närmaste exotisk sandstrand. Om man tror att man kommit fel brukar det dock rätta till sig så fort man doppar tån i vattnet… Och det är inte bara skottarna som tycker att stranden är exotisk. I en turistbroschyr i självaste Thailand användes för några år sen en bild av en strand i Yttre Hebriderna för att göra reklam för sin thailändska strand…

Thailand eller Skottland? Foto Flickr Creative Commons

  • I gränslandet mellan Skottland och England har man länge använt sig av en unik fiskemetod, haaf netting, vilket innebär att man står i strömt midjehögt vatten med ett nät inte helt olikt ett fotbollsmål och fångar lax och öring. Metoden härstammar från vikingarna som slog sig ner i området för en sisådär 1000 år sen. Numera är metoden starkt reglerad och endast ett fåtal licenser delas ut årligen. Haaf netting är endast tillåten i Solway Firth.

 

 

Share

You may also like...