Flaskpost , återförenade systrar och rymdsten; nyhetssvep

Flaskpost , återförenade systrar och rymdsten; nyhetssvep:

Medan jag är ute på oskotska äventyr har jag samlat på mig lite olika intressanta nyheter jag fastnat för på senaste tiden. Håll till godo!

  • Ibland överträffar verkligheten dikten.. Det fick två bingotanter uppleva som spelat onlinebingo på ett nätforum tillsammans i åtta år. De andra på forumet brukade kalla dem för the terrible twins pga att de alltid pratade mest med varandra. Döm om allas förvåning när det efter alla dessa år kommer fram att tanterna är syskon! Och att de också ska ha en tredje syster som de nu letar efter i Skottland. 

 

  • Detta är också en fantastisk historia. En blind pojke som lärt sig “se” med hjälp av ljud. Otroligt vad de andra sinnena kan kompensera för när man mister ett av sina sinnen! Med hjälp av klick med tungan vars ljud studsar mot föremål i närheten och kommer tillbaka med information kan poken nu ta sig fram på egen had. Klicken talar inte bara om för honom OM det finns föremål i närheten utan han får också information om storlek, avstånd, position, kontur och densitet. Med hjälp av detta har han kunnat lära sig att ta sig fram för egen maskin. Det är en liknande metod som t ex fladdermöss använder sig av. Läs mer här om pojken som lärt sig se via ljud.

Flaskpost och rymdsten

  • En flaska med  flaskpost som rest i 2 år och över 1000 mil har hittats på Harris i Yttre Hebriderna. I flaskan fanns ett meddelande med kontaktuppgifter från ett par som slängde flaskan i havet från ett skepp på Bahamas 2014. Flaskpost verkar gilla att resa den vägen för året innan hittades en annan flaska lite längre söderut. Också den islängd från Bahamas.
Flaskpost,

Flaskpost. Foto: weird.co.uk

  • Förra måndagkvällen runt kvart i sju var det ett flertal personer som såg ett konstigt ljus på himlen här runt Aberdeen. Flera personer lyckades fånga det på film och foto. De som såg det beskriver det som ett eldklot som lyste upp hela himlen. Många hörde också ett svischande ljud. Man tror nu att det förmodligen inte var ett ufo 🙂 utan att det var en rymdsten från yttre rymden som brann upp. Stenen tros har varit ca 10 cm i diameter. Inte alls stor alltså. Och man tror att den brann upp ca 30 km upp i atmosfären och att den färdades i en hastighet av ca 30 km per sekund. Tänk vad en stor sten skulle kunna orsaka…
Rymdsten,

En rymdsten syntes, och hördes över Aberdeen förra veckan. Foto: universetoday

Share

You may also like...