Fem timmar på Isle of Arran

DSC_0104-2

Holy Isle

Vi tog färjan, som man gör, från Ardrossan till Brodick. Färjeturen tar under en timme då Arran ligger så nära fastlandet att man kan se ön. Om man tar bilen kostar det 60 pund inkl 4 passagerare. Om man inte har bil kostar det bara 7.50 pund. Färjan är rätt stor och det finns restaurang ombord. Gå gärna ut på däck när färjan börjar närma sig Arran för att ta bilder.

DSC_0124-2

Man går iland i Arrans lilla “huvudstad” Brodick. På sommaren är det populärt bland lokalbefolkningen att ta färjan över till Brodick över dagen och gå på cafe, restaurang eller pub och sen ta färjan tillbaka på kvällen.

DSC_0151-2

Vi hade bil så vi åkte västerut runt ön. Kusten runt Arran är en av Skottlands vackra vägar. Höglandsgränsen skär mitt igenom ön så landskapet är varierat och en av anledningarna till att ön kallas Skottland i miniatyr.

Man ser Holy Isle från Arran. Här äger Dalai Lama en fastighet och man får bara komma ut till ön på guidade turer eller på retreat. Där finns vilda Eriskayponnyer och ovanliga raser av får och getter.

DSC_0144-2

En fyr på en liten holme. De här fåren kan inte klaga på utsikten,

Arran är också känd för alla sina lokalproducerade produkter. Det finns t ex  ölbryggeri, whisky, osttillverkare, tvålmakare och chokladverkstad.

 

DSC_0149-2

Att köra runt ön tar ca 2 timmar, så man hinner se det mesta av ön över dagen även om stannar till ofta. Men för den som hellre tar det lugnt finns många bra ställen att bo på.

DSC_0229-2

På Arrans nordligaste del finns destilleriet och slottsruinen Lochraza. Vi stannade på ön i 5 timmar och jagtycker att vi hann få en bra uppfattning av ön.

DSC_0278-2

Lochranza Castle

 

Share

You may also like...