Fem skotska favoriter

Svenska resebloggar har under tre veckor en bloggutmaning där man ska blogga om olika ämnen inom kategorin resor och jag har gjort en egen variant av utmaningen och komprimerat det till ett inlägg där jag valt ut några av kategorierna. För andra bloggare som deltar i utmaningen kika här. 
I kategorin transport väljer jag alla de ångtåg som finns runtom i Skottland. Tycker det är en härlig upplevelse att tuffa fram i landskapet som i flydda dar… Tankarna går automatiskt till gamla klassiker som Miss Marple. Läs mer om vintagejärnvägen i Bo’ness här och om den i högländerna här. 
I kategorin strand har jag en hel del kandidater tro det eller ej. Skottland är väl inte landet man främst förknippar med stränder men faktum är att Skottland är hemvist till några av Europas vackraste stränder. Den ovan är dock “bara” en liten ministrand just nedanför småstaden Stonehaven. Mer stränder här: Luskentyre och Balmedie och sälar på Newburgh Beach.
När det gäller mat finns det många skotska specialiteter som t ex scotch eggs, haggis neeps and tatties och butteries (för att inte nämna friterad Mars). Ovan är det en lokal specialitet som håller på att tillagas; arbroath smookies. Det är trärökt kolja som tillreds enligt gamla traditioner. Det finns fortfarande flera små rökerier längs hamnen i Arboath som tillagar och säljer dessa. Den får bara kallas Arbroath smookie om den tillagas enligt traditionellt recept inom en 5 mile eller 8 km radie av Arbroath. 
Den här bilden är från Isle of Lewis nordligaste spets i Yttre Hebriderna och får representera kategorin hav. Jag har aldrig sett så höga mäktiga vågor! Överhuvudtaget så var Yttre Hebriderna en väldigt faschinerande plats. Otroligt kargt men vackert, lite som en annan värld. 
Picture

När det gäller träning på resan finns massor av alternativ här i Skottland. Särskilt när det gäller friluftsliv. Man kan cykla, rida, surfa eller kanske enklast av allt, vandra. Det finns otaliga vandringleder med magnifik utsikt men tänk på att de ofta går längs klippkanter utan säkerhetsstaket.

Share

You may also like...