Falkirk Wheel, turistattraktion i Skottland

En lite annorlunda turistattraktion här i Skottland är en båthiss vid namn Falkirk Wheel. Japp, en hiss för båtar. Grejen är nämligen den att det övre och det nedre kanalsystemet skiljs åt av ett fall på 35 meter. För att förena de två skapades alltså en båthiss för att lösa problemet. Konstruktionen beskrivs som ett ingengörernas mästerverk och är den enda i sitt slag i världen. Faktum är att denna ståljätte endast tar lika mycket elekticitet att lyfta en båt upp eller ner som det tar för åtta vattenkokare att koka upp vatten. Ganska imponerande. 

falkirk wheel

Falkirk Wheel byggdes för att förena två kanaler men har på köpet blivit en av de popuälrare turistattraktionenrna i Skottland. Det har nog att göra med det gyllene läget mellan Glasgow och Edinburgh, att det fått mycket medial uppmärksamhet och att det är världsunikt. Dessutom är det såklart en trevlig och annorlunda upplevelse.

falkirk wheel

Jag hade inte läst på riktigt innan turen så jag hade fått för mig att man bara åkte upp i hiss i en båt och sen ner igen hehe, men riktigt så gick det inte till. När man väl landade på övre kanalen så åkte man en liten tur på kanalen och sen tillbaka igen och hela trippen tog ungefär en timme. Här syns hur den övre kanalen får ett abrupt slut och det är där hissen tar vid.

Share

You may also like...