Fail! Finn Fem Fel i följande Fake-news

Dålig dag på jobbet. Tjänstemannen Adam Welfare basunerade exalterat ut att den nyligen upptäckta stencirkeln  i Aberdeenshire var mellan 3500 och 4500 år gammal. Historic Environment Scotland och Aberdeenshires arkeologiservice skulle nu undersöka dem närmare och förberedde sin djupdykning bland stenarna. Detta rapporeteades vitt och brett och entusiasmen bland arkeologer både när och fjärren visste inga gränser. Men glädjen varade inte länge. En föredetta ägare till farmen vars land stencirkeln står på trädde fram och berättade att det var han som byggt den för skojs skull för 20 år sen. .. Dålig dag på jobbet för Adam. 

En “äkta” stencirkel. Foto Wikimedia Commons

Modern konst.Om du var en av besökaren på Robert Gordons Univeristy Art Exhibition i Aberdeen för ett tag sen och beundrade en annanas i en glasmonter, anse dig själv lurad. Det var nämligen en teknilogistudent som jag misstänker ville bevisa att modern konst bara är hittepå, som hade lämnat frukten på ett bord vid utställningen. När han kom tillbaka några dagar senare fann han frukten i sin egen glasmonter som en del i utställningen. Ingen verkar veta hur det gått till. 

Osäkra källor. BBC är en trovärdig nyhetskälla och jag tvekar sällan att länka till dem som du kan se av de två länkarna ovan. Men även solen har fläckar och så även BBC, det stod klart för de Lairg-bor som såg ett avsnitt Grand Tour of Scotlands Lochs. I programmet berättades det om det minihus som står på en miniö i en sjö utanför byn. Det berättades att huset byggts 1824 och en del om historien kring ägaren och hans familj. Det vara bara det att inget av det var sant. Huset hade använts vid en byfest för 20 år sen och istället för att göra sig av med det bestämde man att sätta det på ön. Man hittade också på en bakgrundshistoria och fixade en informationstavla som man satte upp vid sjön. Kanske kan man tycka att BBC reportern skulle anat ugglor i mossen av att huset hade samma namn som en av Skottlands mest kända seriefigurfamiljer, Broons, och att fotona på tavlan var av nutida bybor som klätt ut sig i 1800 tals kläder… Bättre källkoll nästa gång BBC! Artikeln som återfinns hos BBCs konkurrent Scotsman hittar du här!

Broons hoose, som det kallas lokalt. Foto Wikimedia Commons

 

Share

You may also like...