Ett besök på Famous Grouse Experience, Crieff

Jag lovade att jag skulle skriva mer om vårt besök på Famous Grouse Experience på destilleriet Glenturret utanför Crieff. Jag, som inte är någon whiskydrickare brukar ändå tycka att det är intressant att gå på destillerieturer eftersom att det är ett genuint hantverk med uråldriga anor att “koka whisky”. Det som är speciellt med detta är att det är Skottlands äldsta destilleri som fortfarande är i bruk och man använder fortfarande traditionella metoder och utrustning för att framställa whiskyn.

Glenturret Still

Förutom standardturerna finns olika extra tillval man kan göra om man är riktigt intresserad av denna gyllene dryck. Man kan te x få lära sig att blanda egen whisky, att vara en destilleriarbetare för en dag eller en whiskyprovning deluxe. Whiskyprovning ingår också i standardturen och då får man provsmaka två olika whiskys, en Famous Grouse och en Glenturret. Och jag provsmakade också men det som var mest intressant tyckte jag var snifftestet man fick göra i samband med provsmakningen.

Taste Bar

Man fick ett kort i kontokortsstorlek och sen skulle man skrapa lite med fingret på fyra olika punkter på kortet och gissa vad det var för aromer. Den första var väldigt svår och ingen i gruppen lyckades räkna ut att det var mörk choklad. Och då är jag ändå en erfaren chokladätare… De andra var dock lätt som en plätt tyckte jag och de var citrus, vanilj och rökt torv. (ja torv, inte korv)

picture by fraser band 07984 163 256 fraserband.co.uk TFGE The famous Grouse Experience, Crieff.

Destilleriet är öppet för besökare och turer sju dagar i veckan året runt från 10.00 till 17.00 (18.00 på sommarhalvåret) och de guidade turerna går varje timme med start 10.30. Turerna tar runt en timme och barn måste vara över 8 år.

Share

You may also like...